Нека Гърция напусне (еврозоната - б. р.). Вероятност, която все повече се обсъжда в публичното пространство в Европа.

Повече от 21 години страната е подпомагана с европейски средства и в крайна сметка вероятността Гърция да спре изпълнението на включените в международното споразумение с европейските кредитори реформи е твърде голяма, коментира АП.

Гласоподавателите ясно показаха в неделя, че се доверяват на партии, които не подкрепят международното споразумение заради включените в него тежки мерки за съкращаване на публичния дълг на страната или искат незабавно преразглеждане на договорите с кредиторите. Ако обаче Гърция няма възможност да получава "свежи спасителни" финансови средства, страната ще банкрутира и ще трябва да напусне еврозоната.

Въпросите, които все по-често се повдигат и провокират лидерите в Атина, Берлин и другите столици на страните от еврозоната са:

Какво би се случило, ако Гърция напусне еврото?
До какви щети може да доведе това за страната и другите страни от еврозоната?
Може ли Европа да се дистанцира от гръцкото напускане на еврото и същевременно валутата да оцелее, а икономиката да се изправи на крака?

Част от вероятните сценарии според анализа на АП:

Гръцки хаос:
Икономистите са единодушни, че Гърция, където в момента безработицата е 21.7%, ще бъде изправена пред много повече вълнения и нищета, ако напусне еврото. Една нова драхма би паднала 50% или повече спрямо еврото.

Гърците ще трябва да върнат еврото в банките преди те да ги обърнат в новата валутна стойност, която ще е много по-малко. Притежателите на гръцки ценни книжа ще трябва да ги продадат по същата причина. След като пазарите паднат и депозитите се стопят, банките ще банкрутират.

За да се опита да спре финансовото източване, правителството вероятно ще трябва да затвори банките, докато се въведе новата валута. Също така, ще трябва спре хората, които се опитват да изкарат евро валута извън страната.

Всички гръцки компании, които дължат пари на чуждестранни доставчици в евро ще усетят, че дълговете се покачват и много от тях ще фалират. С по-слабата драхма гърците ще трябва да плащат повече за пътуване извън страната или за закупуването на чужди стоки.

Все пак гръцкото правителство ще дължи 330 милиарда евро основно на страните от еврозоната, МВФ и ЕЦБ. Тъй като тези дългове ще останат в евро, страната ще има малък шанс да ги изплати. Държавата трябва да се опита да се договори с кредиторите да погаси по-малка част от сумата.

От позитивна страна по-слабата стойност на драхмата спрямо еврото може да направи гръцкият износ по-евтин и конкурентен, което рефлективно може да помогне на страната да се върне по пътя на растежа.
Все пак Гърция не е толкова голям износител, така че ползите от новата валута не са толкова много колко някои хора смятат.

Чуждите компании има вероятност да бъдат привлечени от по-евтината работна ръка и недвижимите имоти, също така да изградят фабриките си на територията на страната.

Туристическият поток също би се увеличил. Много по-евтино би станало за чужденците да почиват на гръцките острови.

Докато Гърция използва еврото не може да се възползва от евтина валута, тъй като стойността на еврото отразява икономическата сила на някои страни в еврозоната - като Германия.

Заразата:
Големите страхове идват от това според икономисти, че ако Гърция напусне еврозоната, други страни с проблеми в нея също могат да направят това.
"Въпросът е какво може да спре португалците да не направят нещо подобно", коментира Денис Сноуър, президент на Института Кил за Световно стопанство.

Инвеститорите, които също се притесняват дали други страни ще напуснат еврозоната искат по-високи лихвени проценти, за да отпускат заеми за тях.
Ако правителствата не могат да заемат на разумни лихви, те ще изпаднат в неплатежоспособност по отношение на облигациите, което ще навреди на банките, които притежават такива облигации.

Европейската Централна банка (ЕЦБ) може да се опита да осуети това чрез отпускането на евтини заеми за банките. ЕЦБ вече напомпа финансовата система с 1 трилион евро през декември 2011 и февруари 2012 година, което помогна за успокояване на кризата за няколко седмици.

Проспериращата сърцевина на еврозоната - Германия, Франция, Холандия, Финландия и Австрия - вероятно няма да напуснат валутния съюз. Техните банки притежават голяма част от държавния дълг на Испания и Италия.

Може би не всички са съгласни, че едно излизане на Гърция от валутната зона е катастрофа за еврото.

Гърция е с малка икономика - около 2.5% от 9 трилиона евро в икономиката на еврозоната. И нейното напускане не би било голяма изненада.

Политически срам:
В крайна сметка излизане на Гърция от еврозонатя би било ужасен удар за престижа на 27-те страни от ЕС. Общата валута е един от стълбовете за интеграция на континента.
Напускането означава, че стратегията на канцлера Ангела Меркел за "затягане" на бюджетите е довела до провал. А само преди няколко месеца бе подписан договор от 25 страни за привеждане на мерки за бюджетно консолидиране.