Министерството на вътрешните работи на Австрия потвърди споразумението с Румъния и България за "Шенген Еър" официално. Вчера вечерта е изпратен правнообвързващ документ на испанското председателство на ЕС, съобщава Der Standard. Най-ранната възможна дата за влизането е март 2024 г.

Споразумението означава, че в бъдеще пътниците от Румъния и България вече няма да трябва да летят до други държави от ЕС през международни терминали, а граничната проверка ще бъде извършвана на изхода - това обаче ще важи само за въздушните пътища.

Преди споразумението да бъде приложено всички държави-членки на ЕС трябва да го ратифицират. На практика това означава най-ранната възможна дата за въвеждане на регламента март 2024 г.

Понастоящем не се водят преговори за присъединяване на Румъния и България изцяло към Шенгенското пространство и следователно няма дата, заявяват още от Министерството на вътрешните работи.

Нинова чака оставката на правителството заради приетите подхвърлени трохи за Шенген

Нинова чака оставката на правителството заради приетите подхвърлени трохи за Шенген

Тя настоява за пълноценно членство на страната ни

Министерството на вътрешните работи във Виена заяви на 28 декември пред австрийската информационна агенция АПА, че призовава и за по-строг контрол по сухопътните граници и иска Румъния и България да приемат търсещите убежище, особено тези от Афганистан и Сирия.

Австрийската преса съобщи тогава и за изявления на българския министър-председател Николай Денков. В четвъртък той заяви, че Австрия се ангажира да продължи преговорите за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и сухопътните граници. След сложни преговори двете страни са постигнали принципно споразумение с Австрия за присъединяване към Шенген по въздух и море, заяви Денков, според българската информационна агенция БТА. Тези преговори ще бъдат придружени от значителна подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници на ЕС с Турция и Сърбия, за да се намали потокът от нелегални мигранти към Европа, добави Денков.

България се превръща в огромен бежански лагер, притеснен Костадинов

България се превръща в огромен бежански лагер, притеснен Костадинов

Заради договорка на правителството да приемем хиляди нелегални мигранти

Румъния и България, които са членове на ЕС от 2007 г. насам, бяха отхвърлени в края на 2022 г. от обширната зона, в която над 400 млн. души могат да пътуват свободно без контрол по вътрешните граници.

Австрия, която от години се оплаква, че й се налага да понася непропорционално голям брой незаконна имиграция в резултат на лошо защитените външни граници на Шенген, наложи вето на техните молби.

Шенгенското пространство е създадено през 1985 г. и включва 23 от 27-те държави-членки на ЕС, както и асоциираните им съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Ивайло Калфин: Частичен Шенген е крачка напред

Ивайло Калфин: Частичен Шенген е крачка напред

Голямата полза за страната ни ще е, когато изчезне граничния контрол и по суша