Правителството превръща България в огромен бежански лагер. Това твърди председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от БТА.

Думите му са по повод новината, че страната ни ще бъде приета в Шенген по вода и въздух през март.

"Една новина разтресе българския политически небосклон по празниците - приели са ни в Шенген! Е, засега само по въздушен и воден път, и то чак от март, и то чак след като подпишем договорка за приемане на хиляди нелегални емигранти, и то чак след като увеличим контрола над границите си от чужди полицейски и военни сили", отбелязва Костадинов.

Според него е редно българският народ да знае какво точно се случва, защото все още нищо не е подписано.

По думи на лидера на "Възраждане" в замяна на въздушен и воден Шенген сме се съгласили да приемаме обратно нелегални емигранти, които вече са минавали през наша територия напът за Западна Европа, съгласно Дъблинските разпоредби.

Борисов разяснява за Шенген: Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено

Борисов разяснява за Шенген: Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено

Младостта и опитът в управлението изиграли лоша шега и у нас, и в Румъния

"Иначе казано, страната ни бавно ще се превърне в един огромен лагер за азиатци и африканци, в който ние, българите, постепенно ще станем малцинство", обобщава Костадинов.

Той посочи, че Дъблинските разпоредби отпадат напролет догодина, а "Съветът и Европарламентът в момента задъхано договарят и приемат правни актове". Дъблинските разпоредби ще бъдат заменени от качествено нова система, т. нар. Пакт за миграцията и убежището, състоящ се от няколко регламента и директиви, добави Костадинов.

Припомняме, след последното за годината правителствено заседание премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел обявиха, че в края на март 2024 г. ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, като впоследствие се очаква това да стане и за сухоземните.

Австрийското вътрешно министерство обаче заяви, че не може да се посочи дата за пълното присъединяване на страната ни към Шенген.

Нинова чака оставката на правителството заради приетите подхвърлени трохи за Шенген

Нинова чака оставката на правителството заради приетите подхвърлени трохи за Шенген

Тя настоява за пълноценно членство на страната ни