Преговорите все още продължават, съобщи в четвъртък следобед Министерството на вътрешните работи във Виена в отговор на запитване от Die Presse.

Румъния и България обявиха напредък в преговорите с Виена в опит да я накарат да вдигне ветото, с което досега се противопоставяше на разширяването на Шенгенското пространство, но вътрешното министерство във Виена не иска да има нищо общо с това, съобщава Die Presse, цитиран от Mediafax.

Румънската медия уточни, че Австрия запазва правото си на вето за Шенген,a преговорите с двете балкански държави продължават.

Der Standard съобщава, че в четвъртък Министерството на вътрешните работи във Виена е заявило само, че преговорите продължават. Според представители на румънското и българското правителство е постигнато "политическо споразумение" с Австрия относно разширяването на Шенген.

Съгласно споразумението България и Румъния ще прилагат достиженията на правото от Шенген за своите въздушни и морски граници от март 2024 г., съобщи румънското министерство на вътрешните работи. Министър-председателят Марсел Чолаку изрази задоволство, че румънските граждани ще могат да "се възползват от предимствата на Шенгенското пространство във въздушния и морския транспорт от март 2024 г.".

Той също така заяви, че е убеден, че Букурещ и Виена ще финализират преговорите за премахване на контрола по сухопътните граници през следващата година. Според румънското министерство на вътрешните работи принципното решение е било взето още на 23 декември и впоследствие е било обсъдено на равнище ЕС.

Властта все пак чака потвърждение от Австрия за Шенген по въздух и море
Обновена

Властта все пак чака потвърждение от Австрия за Шенген по въздух и море

Оказва се, че преговорите продължават..

В свое съобщение за медиите вътрешното министерство в Букурещ благодари както на Европейската комисия и испанското председателство на Съвета на ЕС, така и на министерствата на вътрешните работи във Виена и София за "конструктивните дискусии", които направиха възможно това споразумение, обобщава Die Presse.

Въпреки това австрийското министерство на вътрешните работи подчерта в четвъртък, че в момента не се водят преговори за присъединяване към Шенген със сухопътни граници и следователно няма краен срок, съобщава Der Standard. Що се отнася до влизането в Шенген с въздушни граници, Австрия поставя условия - засилена мисия на Frontex в България и пари от Европейската комисия за силна защита на външните граници.

Министерството на вътрешните работи във Виена заяви пред австрийската информационна агенция АПА, че призовава и за по-строг контрол по сухопътните граници и иска Румъния и България да приемат търсещите убежище, особено тези от Афганистан и Сирия.

Австрийската преса съобщава и за изявления на българския министър-председател Николай Денков. В четвъртък той заяви, че Австрия се ангажира да продължи преговорите за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и сухопътните граници. След сложни преговори двете страни са постигнали принципно споразумение с Австрия за присъединяване към Шенген по въздух и море, заяви Денков, според българската информационна агенция БТА. Тези преговори ще бъдат придружени от значителна подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници на ЕС с Турция и Сърбия, за да се намали потокът от нелегални мигранти към Европа, добави Денков.

Все още няма дата, в която да ни приемат и в сухопътен Шенген

Все още няма дата, в която да ни приемат и в сухопътен Шенген

Австрия иска прецизиране на контрола, обясни Николай Денков

Междувременно Харалд Вилимски, ръководител на делегацията на крайнодясната Партия на свободата (FPOe) в Европейския парламент, определи Шенгенското споразумение между Румъния, България и Австрия като "погрешно и несигурно решение".

"Това, което се продава на хората като "постепенно присъединяване към Шенген", не е нищо друго освен нова отворена врата за неконтролирана нелегална миграция в Австрия и следователно ясен риск за сигурността на нашата страна", коментира споразумението Харалд Вилимски.

Според австрийския политик това решение ще доведе до още по-голяма загуба на контрол и ще предостави нови възможности на трафикантите и нелегалните мигранти да достигнат Австрия.

За разлика от него Петра Байр, говорител на външната политика на SPÖ (Австрийски социалдемократи), определи постигнатото споразумение между Австрия, Румъния и България за прилагане на Шенгенското споразумение по въздух и море от март като "максимално облекчение".

Все още няма дата, в която да ни приемат и в сухопътен Шенген

Все още няма дата, в която да ни приемат и в сухопътен Шенген

Австрия иска прецизиране на контрола, обясни Николай Денков

"Медицинският персонал, който пътува до Австрия от Румъния и България, не идва по въздух, а по суша. Спешно трябва да улесним нещата, особено за тези важни квалифицирани работници - в техен интерес и в интерес на хората, които се нуждаят от грижи в Австрия", каза Байер. Правителството не се съобразява с нуждите и опасенията на австрийците, иначе нямаше да поддържа огромните бариери пред лицата, полагащи грижи, добави тя.

Докато Румъния и България обявяват, че имат зелена светлина за пълноправно членство в Шенген, Австрия отново слага спирачки. Решението на министъра на вътрешните работи (Герхард) Карнер, което спасява лицето му, е на нестабилна основа. Румъния и България с радост обявиха споразумение с Австрия в спора за Шенген, като заявиха, че работят по поетапно присъединяване. Виена не иска да има нищо общо с това, преговорите продължават и за пълно разширяване не може да става и дума, отбелязва в коментар "Клайне Цайтунг".