Винаги съм казвал, че в Брюксел работи правилото - докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Това заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод новината, че страната ни ще бъде приета в Шенген по вода и въздух през март.

По негови думи младостта и опитът в управлението са изиграли лоша шега и в България, и Румъния.

Той посочи, че огромен труд на правителството и парламента в момента е подложен на доза съмнение, дава се възможност да се появят и негативни коментари.

Борисов изрази надежда днес до обед страната ни да получи документа.

Той поясни, че ако това не се случи до днес, ще отидем през януари на КОРЕПЕР (Комитет на постоянните представители на правителствата на държавите членки на Европейския съюз), а януари вече е близо до изборите в Австрия. По тази причина се полагали всички усилия.

Хампарцумян: България ще има критична точка с Турция при Шенген по суша

Хампарцумян: България ще има критична точка с Турция при Шенген по суша

Страната ни е все още в "зоната на танца"

"Зад сцената в Европа се провеждат страшно много консултации - по линия на ЕНП, по линия на либералите. Поемат се ангажименти и по темата за миграцията - нещо, за което преди три години бяхме за пример. Като искаш да си в Шенген, трябва да си пазиш границите - длъжни сме. И като не можеш да я пазиш, ще имаш пасиви за това", обобщи Борисов.

Той заяви, че вижда, че през последните месеци се полагат огромни усилия за охраняването на границите. Лидерът на ГЕРБ обаче изрази съжаление, че по времето на Бойко Рашков и всички останали границата е била разградена.

Положи се огромно усилие да се плюва българската държава. Една дупка в мрежата се показваше от сутрин до вечер", възмути се бившият премиер и изтъкна: "Хубавата българска поговорка, че на нашия казан в ада не трябва да има дяволи, изигра точно тази лоша шега на България с огромните репортажи и коментари на политически лидери".

Той отбеляза и че еврозоната чака, а още няколко закона ще бъдат приети след празниците.

По повод думите на военния министър Тодор Тагарев за изпращане на военнослужещи в Червено море в борбата с пиратството Борисов посочи, че това няма как да се случи без решение на парламента.

Ивайло Калфин: Частичен Шенген е крачка напред

Ивайло Калфин: Частичен Шенген е крачка напред

Голямата полза за страната ни ще е, когато изчезне граничния контрол и по суша

"Българският народ не желае участие във военни действия и ние няма да допуснем България да участва във военни действия. Едно е да помагаш на нападната държава, както правят 50 държави и то тези, за които се стремим да са ни приятели, друго е да изпращаш военни части", категоричен бе той.

Той изрази недоумение как може Тагарев да прави подобни изявления без дори да е говорил с мнозинството в парламента.

Българите трябва да знаят, че това няма да се случи, увери Борисов.

По повод бюджета лидерът на ГЕРБ заяви, че всички, които са взели участие в подкрепянето му, могат да се похвалят - и ГЕРБ, и ПП, ДПС, ДБ и БСП.

Той отбеляза, че в момента дефицитът е към 2,5, като ще остане около милиард за инфраструктурни проекти. Според него има голям шанс да се случи пътят Търново-Русе, както и разширението на Хаинбоаз.

Все още няма дата, в която да ни приемат и в сухопътен Шенген

Все още няма дата, в която да ни приемат и в сухопътен Шенген

Австрия иска прецизиране на контрола, обясни Николай Денков