Депутатите от ЕП приеха законодателната резолюция относно директивите за капиталовите изисквания за банките.
Целта на новото законодателство е да подобри рисковото управление и да избегне повторение в бъдеще на сегашната банкова криза.

Преразглеждането на директивите за капиталовите изисквания представлява един от първите законодателни отговори на настоящата финансова криза, посочват в прессъобщение от ЕП.

ЕП, Съветът на министрите и ЕК постигнаха споразумение относно текста на новата директива, която трябва да бъде приета преди края на настоящия законодателен мандат.

Основни предложения на ЕП са въвеждането на надзорни практики - колегиуми от надзорни органи. Те трябва да улеснят сътрудничеството между националните органи, компетентни в областта на трансграничните финансови институции.

Според членовете на ЕП колегиумите от надзорни органи са по-нататъшна стъпка към модернизиране на европейското надзорно сътрудничество.

В случай на конфликт между членовете на един колегиум, на разположение в рамките на Общността трябва да съществува независим механизъм за съвет и посредничество.

Поради тази причина депутатите искат Комисията да представи законодателно предложение относно надзора до 31 декември 2009 г., с оглед установяването на система за надзор на европейско ниво до 31 декември 2011 г.

Депутатите приеха и предложенията относно режима на големите експозиции. Новото законодателство засилва съществуващите правила относно режима по отношение на големите експозиции, включително междубанковия обмен.

Съгласуваният текст въвежда правило, според което една банка няма да може да изложи повече от 25% от собствения си капитал на клиент или група клиенти. Надхвърлянето на този праг ще бъде възможно само за експозиции между кредитни институции и в рамките на не повече от 150 милиона евро.

По искане на депутатите беше постигнато съгласие за преразглеждане на режима по отношение на големите експозиции преди края на 2011 г., с което се цели по-голямо хармонизиране с националните разпоредби.

Според депутатите суаповете за кредитно неизпълнение (CDS), най-продаваните деривати през последните години, както и продуктите от извънборсовите пазари, също трябва да бъдат регулирани на европейско ниво.

Затова те призовават Комисията да направи до края на 2009 г. законодателни предложения за увеличаване на прозрачността на извънборсовите пазари и за установяване на централен контрагент или клирингова къща под надзора на ЕС, за да се намалят рисковете от тези инструменти.

Депутатите гласуваха днес и клауза за преразглеждане преди края на 2009 г. на правилата за процикличност, "коефициент на лоста" и методологиите.