Търговските обекти по Черноморските курорти за втори пореден месец са с рекордни обороти. Това отчитат на Националната агенция за приходите (НАП).

Продажбите, които хотелите, дискотеките и магазините по северното и южното крайбрежие са отчели през юли, надхвърлят 1 млрд. лева. Това са показали данните от дистанционната връзка на касовите апарати с НАП. Броят на регистрираните касови апарати по морето е нараснал с 10 %.

НАП, МВР и „Митници” в последните два месеца контролират за спазване на законодателството в населените места по крайбрежието. За отчитането на оборотите и издаването на касови бележки следят над 500 данъчни инспектори. Те наблюдават и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия.

Борси и тържища в близост до курортите са подложени на постоянно наблюдение. Там денонощно дежурят служители на „Фискален контрол”.

От приходната агенция отчитат, че резултатите от кампанията са значителен ръст на отчетените обороти, драстично намаление на констатираните нарушения, като и  увеличаване на фактурирането на едро към туроператори и търговци, работещи в курортите.

Данъчните използват подхода на т.нар. открити наблюдения, при които инспекторите присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици. През това време приходите на обектите се увеличават в пъти, уточняват от НАП.

От приходната агенция припомнят, че сигнали за данъчни нарушения като неиздаване на касови бележки и укриване на оборот се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg.