С над 1 милиард лева са се увеличили оборотите в страната през август 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Това показват данните от справките - декларации на регистрираните по ДДС фирми за август 2010 г., които те трябваше да подадат в НАП до 14 септември 2010 г.

Според данните данъчната основа на облагаемите с ДДС доставки през август 2010 г. е в размер на 14.4 милиарда лева срещу 13.3 милиарда лева за миналата година.

Тази тенденция се допълва и от факта, че август месец е единственият месец от тази година с по-висока облагаема основа по ДДС спрямо миналата година.

От НАП смятат, че резултатите се дължат основно на летните акции на агенцията по морето и дисциплиниращия ефект от тях върху бизнеса.

Тенденцията през последните две години - 2008 г. и 2009 г., е била на спад на месечната основа за август спрямо юли. През тази година за първи път няма подобен спад няма.

Припомняме, през август инспектори от цялата страна извършиха масови проверки на заведения, дискотеки и магазини курортите по Черноморието. Под постоянно наблюдения бяха поставени 36 обекта, стотици други бяха проверени за това дали отчитат коректно оборота си.

Като пряк фискален ефект от акцията по морето на светло излязоха над 4 милиона лева, а проверките имаха дисциплиниращ ефект и предизвикаха верижна реакция по отношение регистрирането на реалния търговски оборот.

Проверките на НАП повишиха оборотите не само на заведенията, подложени на пряк контрол, но и на техните доставчици.

От НАП предупредиха, че подобни проверки предстоят в зимните курорти и в софийските заведения.