В строителството може бъде въведен механизмът за обратно начисляване на ДДС. Това съобщи в „Денят" на радио „Дарик" изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Подобни мерки се обсъждат и в зърнопроизводството и услугите, но за тези сектори трябва да се получи разрешение от Европейската комисия.

Черпим европейска практика и искаме да въведем механизъм за обратно начисляване в най-рисковите браншове. Това са строителния бранш, производство и търговия на селскостопанска продукция, както и осъществяването на консултантски, рекламни услуги и други услуги, с които по един или друг начин дружествата се си стопяват вноската по ДДС, да не кажа в някои случаи искат и директно да теглят от бюджета. Не само с тези услуги те стопяват и корпоративния данък", обясни Стефанов.

„По отношение на бранша строителство, тъй като той е включен като рисков бранш в европейска директива, имаме право без да искаме разрешение от Европейската комисия от следващата година да го въведем бързо и самостоятелно. По отношение на прага за ДДС и механизма за обратно изчисляване в зърно и услуги - трябва да искаме разрешение на ЕК", уточни той.

С увеличаването на прага за регистрация по ДДС ще се намали възможността за измами и ще бъдат премахнати „кухите" фирми, допълни Стефанов. По думите му в момента се обсъжда прагът да скочи от 50 000 на 100 000 или 150 000 лева. Стефанов съобщи още, че между 40 и 50 млн. лева ще бъдат спестени на бизнеса и гражданите с опростяването на осигурителните декларации.

„Това ще облекчи най-вече бизнеса и гражданите. За 2010 г. към НАП има генерирани 26 млн. платежни нареждания, от които 21 млн. са за осигурителни вноски и само 5 млн. за данъци. Ако направим тази мярка реална съотношението ще стане може би 5 млн. за данъци, 5 млн. платежни за осигурителни вноски. И като направим една сметка, че таксата за превод на едно платежно нареждане е минимум 2 лева, по наши изчисления ще спестим на бизнеса и гражданите между 40-50 млн. лева, които ще остават в тях и ще могат да оперират с тях", заяви още Стефанов.

Шефът на данъчните допълни, че акцията с хеликоптерите и заснемането на луксозни имоти е дала своя ефект и не трябва да бъде продължавана.