Средствата, отпуснати за строителството на Кръвен център в Бургас, да се преведат на общината. Това предложи днес областният управител Пламен Янев.

Според него това ще допринесе за по-бързото строителство на сградата.

"Проектът вече е изготвен от Общината, теренът също е общински и най-логичното нещо е средствата да бъдат преведени в бюджета на Община Бургас, а тя да реализира строителството", подчерта Янев.

Припомняме, че решението за създаването на Кръвен център в Бургас беше взето в края на декември миналата година. Тогава всички болници в региона настояха да бъде обособен такъв.

Борисов доволен от работата на "некоалицията"

Борисов доволен от работата на "некоалицията"

Лидерът на ГЕРБ е в Бургас за отчет на проектите по програмата

На 20-ти декември в бюджета за 2024 г. Народното събрание гласува 5 млн. лева, с които да се осъществи първият етап от проекта - строежът на сградата.

Община Бургас е изготвила и финансирала проект за строителството на нужната за работата на центъра сграда, посочват от Областна управа. За целта се използва съществуваща стара постройка, която е долепена до сегашното Отделение по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас. След строителството двете сгради се сливат в една и така се осигуряват всички нужни помещения за функционирането на новия Кръвен център. Проектът е изключително подробен и отговаря на всички стандарти и изисквания в трансфузионната хематология, допълват от областната администрация.

Пламен Янев припомни, че още в първите дни на новата година е провел среща в Министерството на здравеопазването, за да бъде изяснен и стартиран механизма на действие по проекта. Към момента е нужно първо Министерството на финансите да потвърди ангажимента си, че ще дофинансира проекта, тъй като засега са отпуснати само част от необходимите средствата, подчерта той. Очаква се тази седмица министърът на финансите Асен Василев да даде потвърждение.

Втората стъпка е да се отправи обосновано предложение до министъра на здравеопазването, в което да се опише проектът за строителство и да се докаже, че той отговаря на изискванията, да се предложи изпълнител и срок за извършване на строителните дейности. На база на това предложение Министерството на здравеопазването ще внесе предложение до Министерски съвет за приемане на постановление, с което да се създаде кръвния център като нова структура и да стартира процедурата по неговото изграждане.

До момента разговорите, проведени с Община Бургас показват, че тя също иска строителството да бъде извършено в кратки срокове и има готовност за това. Целта е до края на февруари постановлението да е факт, добави още областният управител.

Кръвен център отваря врати в Бургас

Кръвен център отваря врати в Бургас

Важна крачка към подобряване на здравеопазването в региона