Откриха процедура за предоставяне на летище София на концесия, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Срокът на концесията е 35 години. Бъдещият концесионер трябва да заплати минимално еднократно концесионно плащане, в размер не по-малък от 550 000 000 лева без ДДС.

Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура. Минималните изисквания към участниците са да имат опит като летищен оператор на поне едно международно летище през което минават над 6 милиона пътници годишно. Участниците трябва да разполагат с необходимото техническо оборудване, както и с квалифициран технически персонал; да имат опит при изграждането на летищна инфраструктура; както и да дадат надеждни гаранции за осигуряване на финансирането.

Критериите за комплексна оценка на офертите и тяхната относителна тежест са:

  • Размер на еднократното и годишно концесионно плащане с относителна тежест 55 на сто, като съотношението между еднократното и годишното плащане в рамките на този критерий е 90 към 10;
  • Бизнес предложение за опериране на летище София с относителна тежест 25 на сто;
  • Инвестиционна програма с предложен размер на инвестициите за срока на концесията с относителна тежест 15 на сто;
  • Мерки за сигурност на летище София с относителна тежест 5 на сто.

Фирмата, която ще спечели концесията, ще поеме задължението да извършва годишни концесионни плащания от първата година до края на срока на концесията. Те са процент от нетните приходи за съответната година, определен съгласно офертата на концесионера, но не по-малко от 7 на сто от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта на концесия.

Размерът на годишното концесионното плащане не може да бъде по-малък от 9 957 000 лева без ДДС.

Концесионерът ще има задължение да реализира инвестиции в размер не по-малък от 306 545 000 лева без ДДС за срока на концесията. Инвестициите ще включват изграждането на нов пътнически Терминал 1 със седем ръкава и 5 входа-изходи за пътници.

Техният  капацитет трябва да бъде 3 000 000 пътници годишно, както и други дейности за развитие на летищната инфраструктура.

Други задължения на бъдещия концесионер са изпълняването на Бизнес предложение за опериране на летище София, което включва и социална програма, както и предприемането на всички необходими мерки за сигурност на летището.

Очаква се за целия период на концесията ползите за държавата да бъдат за над 1,2 милиарда лева, като предварителните анализи показват, че инвестиции на бъдещия концесионер ще имат добра възвращаемост.

Обявлението за процедурата е публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз, в Националния концесионен регистър и е обнародвано в електронната страница на Държавен Вестник.

Обявлението, Документацията за участие в откритата процедура и приложенията към нея, са публикувани  а страницата на МТИТС:

https://www.mtitc.government.bg/page.php?category=755&id=9140