Очаквано е поради очевидната липса на ресурс и липсата на финансова децентрализация, общините да се възползват от това да вдигнат данъка в началото на мандата след местните избори.

Така икономическият експерт от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев коментира пред Нова телевизия какво налага вдигането на местните данъци и такси.

Очаква се вдигане на местните данъци, прогнозира Петър Ганев

Очаква се вдигане на местните данъци, прогнозира Петър Ганев

По думите му причината за това е, че данъците винаги се вдигат след избори, а вече има и няколко такива заявки

Политическият момент е виден и това е логично. Напълно очаквано е и следващата година ще се вдигнат доста от местните данъци. Едва ли ще бъде драматично, смята Ганев и даде за пример най-често увеличавания данък - данъкът за недвижимите имоти.

Според експерта от ИПИ трябва да има връзка между икономическото развитие и бюджета на общината, за да може да се привличат хора и да бъдат регистирани в общината. По думите му след 1-2 години доста повече ще се говори и за такса смет.

Журналистът Владимир Сиркаров, който също присъства в студиото на Нова телевизияи, обяви, че трябва да се направят първите реални стъпки за въвежданто на реална данъчна децентрализация. Той също смята, че няма да бъде съществено повишаването на местните данъци и такси.

Бюджетът на ИПИ за 2020 г.: Премахване на данъци и по-малко чиновници

Бюджетът на ИПИ за 2020 г.: Премахване на данъци и по-малко чиновници

Спадът вече се вижда в европейските страни, Италия вече е в стагнация