Разплащанията в размер на над 1 000 лв. само по банков път не е толкова лоша идея. Това заяви пред bTV икономистът Владимир Каролев.

Според Каролев идеята всъщност е добра, но трябва да се намерят начини, които да улеснят гражданите в новата ситуация, защото в противен случай това може да навреди на някои сектори в страната. По думите му колкото по-високи са праговете на кешовите разплащания, толкова по-голямо увеличение се наблюдава в сивия сектор. "Не е панацея, не е лош метод, но е много рано", допълни той.

От 2019 всяка покупка над 1000 лв. - само по банков път

От 2019 всяка покупка над 1000 лв. - само по банков път

С промени в Административнопроцесуалния кодекс, удостоверения и документи стават изцяло по служебен път

Каролев обясни и защо е необходимо да се създадат практики, които да улеснят гражданите в новата ситуация. Като пример той посочи, че много от туристите, почиващи в България, всъщност идват с цел пазаруване - руските граждани купували кожени палта, а македонците търсели автомобили. Тези туристи плащали в брой и било невъзможно за тези цели те да си отварят сметки в български банки.

Според икономиста трябва и да се намалят таксите по дебитните карти.

Поради това решението плащанията над 1 000 лв. да стават само по банков път можело да попречи на пазара. Ако не бъдат създадени мерки за улесняването на гражданите, ще има по-малко приходи в българската икономика, особено във фирмите, свързани с туризма. "Преди да скочиш, виж къде ще скочиш", добави Каролев.

Според него българите са бедни заради липсата на реформи. По думите му в България реформите се спират и влачат, защото в момента, в който тръгне да се прави нещо, "се събират 30 души пред НС или МС и реформата спира".

Икономистът посочи като пример държавите Латвия, Литва, Естония и Словения, където гражданите са по-богати от тези на Португалия и Гърция, например. Той си обяснява това с факта, че в тези държави се правят усилени реформи.

В заключение той допълни, че ако у нас нямаше нито едно държавно предприятие, българите вече щяха да са много по-богати от южните ни съседи в ЕС.