Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск в арбитражен съд срещу България заради краха на Корпоративна търговска банка (КТБ).
Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на базата данни на базирания във Вашингтон Международен център за уреждане на инвестиционни спорове.

Фондът на генералния държавен резерв на Султаната Оман притежаваше 30-процентов дял в КТБ, която бе четвъртият най-голям кредитор в България, преди да фалира през 2014 г.

Този фалит предизвика най-голямата финансова криза в България от 90-те години на миналия век. Наложи се да бъдат платени 3,6 млрд. лева, за да бъдат покрити гарантираните депозити.

Фондът настоява да получи най-малко 150 млн. евро, съобщи за "Ройтерс" запознат със случая адвокат. Оманският фонд твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите в начина, по който е осъществила фалита на КТБ, изтъкна адвокатът.

Консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката миналия октомври, но месец по-късно Българска народна банка отне лиценза на КТБ и така не остави никакви шансове тя да бъде спасена.