Само в рамките на няколко дни над 100 работнички от Дупница са внесли заявления за изплащане на забавени заплати от работодател във Фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите", съобщи БНР.

Точния брой на заявленията са 117. Това е последната възможност на работничките от италианската обувна фирма "Абонданца" да получат трудовите си възнаграждения, които се бавят повече от година.

Някои от служителите имат да взимат до 2 хиляди лева неизплатена заплата. Общата сума на неизплатените възнаграждения възлиза на около 250 хиляди лева според трудови инспектори.

По думите на началника на районното управление "Социално осигуряване" в Кюстендил Пламен Младенов не е определен срок за самото изплащане на възнагражденията. Той обясни, че е най-важно да се получи информация за това за колко месеца работничките не са получавали заплати. "Това не е първият случай, когато работниците получават заплати от този фонд. Преди години също имаше изплащане от нашето териториално поделение на гарантирани вземания на работници и служители", допълни Младенов.

Мая Манолова благодари на депутатите, че са се вслушали във вопъла на работниците

Мая Манолова благодари на депутатите, че са се вслушали във вопъла на работниците

За промените в закона за неизплатени дължими суми от работодатели

Вчера омбудсманът Мая Манолова благодари на депутатите за приетите промени в закона за платежните инструменти, които препращат случаите с работници от фалиращи предприятия към закона за гарантиране на вземания.

Стана ясно още, че ощетените работници ще има 3-месечен срок за подаването на такива заявления. Заявленията трябва да са адресирани до директора по териториално поделение на НОИ, където е регистриран некоректния работодател. Самата бланка за заявлението се предлага в териториалните поделения на НОИ и на интернет страницата на омбудсмана. По думите на Манолова е важно в заявлението да се приложат документи, които доказват дължимите суми. Ако работникът няма такава справка или не може да я получи от работодател, служителят може да предостави алтернативно удостоверение от Инспекцията по труда, фишове за дължими заплати или други доказателства.

Предприятие в Дупница не изплаща заплати, крие се зад италиански управител

Предприятие в Дупница не изплаща заплати, крие се зад италиански управител

Вписването на нов управител, чужд гражданин, възпрепятства контролната дейност