Омбудсманът Мая Манолова благодари на депутатите за това, че са се вслушали в вопъла на работниците, които не получават трудовите си възнаграждения заради некоректни работодатели.

"Последните промени се случиха в четвъртък, 1 февруари, малко преди края на пленарния ден, с промени в закона за платежните инструменти, които препращат към закона за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия. Благодаря на депутатите, че се вслушаха във вопъла на работниците, които не можеха да си получат заплатите", посочи Манолова.

По думите ѝ вече окончателно работниците, които имат да получават възнаграждения, дължими след 1 февруари 2015 година, и по отношение на чиито работодател е започнато производство по несъстоятелност, могат да си получат дължимите суми без други условия.

Мая Манолова и синдикатите искат отмяна на текст от Кодекса на труда

Мая Манолова и синдикатите искат отмяна на текст от Кодекса на труда

Ако депутатите не са склонни на отмяна, то поне да направят промяна

Манолова обясни и че тези работници ще имат 3-месечен срок да подадат заявления. Срокът започва след обнародването на закона в Държавен вестник. Заявленията могат да се подават и към днешна дата. Те трябва по закон да са адресирани до директора по териториално поделение на НОИ, където е регистриран некоректния работодател. Пред БНТ Манолова посочи и че ще настоява тези заявления да могат да се подават и в поделението на НОИ по местоживеене на работниците.

Самата бланка за заявлението се предлага в териториалните поделения на НОИ. За улеснения бланката е публикувана и на интернет страницата на омбудсмана. "Това, което е важно, е представянето на приложенията, на допълнителните документи, които трябва да бъдат представени. Става дума за доказателства за дължимостта на сумите, за които претендира работникът", обясни още Манолова.

Такава справка се изважда от работодателите, но се оказва, че в повечето случаи работодателят го няма. По думите на омбудсмана в тези случаи ощетените работници могат да предоставят алтернативно удостоверение от Инспекцията по труда, фишове за дължими заплати или други доказателства. "Най-добрият вариант е да се обърнат към Инспекцията по труда, която е проверила тези предприятия", посочи Манолова.

Предприятие в Дупница не изплаща заплати, крие се зад италиански управител

Предприятие в Дупница не изплаща заплати, крие се зад италиански управител

Вписването на нов управител, чужд гражданин, възпрепятства контролната дейност

Целият дебат започна с работничките от Дупница, които станаха жертва на некоректен работодател и останаха без изплатени задължения за месеци труд. Според Манолова дебатът е трябвало да се разгледа по по-бърз и лесен начин. По думите ѝ след няколко поправки на поправките, промените са вече факт.

Мая Манолова победи некоректните работодатели
Обновена

Мая Манолова победи некоректните работодатели

ГЕРБ внесоха поправките, предложени от омбудсмана