Омбудсманът Мая Манолова и синдикатите КНСБ и "Подкрепа" внесоха искане в НС депутатите да отменят текст от Кодекса на труда. 

Това стана ясно днес по време на съвместна пресконференция с президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ/) Пламен Димитров.

Текстът позволява на работодатели, които са изпаднали в затруднение, да изплащат само 60% от трудовите възнаграждения на служителите си. Това е валидно за неограничен период от време.

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

България има администрация да управлява целия свят

Конституционният съд не се произнесе по този казус.

Мая Манолова обясни, че ако не отмяна на текста, то предложението е най-малко за промяна.

"Да се плаща до 60 процента от заплатата. Тази възможност да бъде ограничена във времето, да е възможна само за един месец в рамките на календарна година и само при определени обстоятелства, а именно временни затруднения на работодателя", изтъкна Манолова.

Пламен Димитров - президентът на КНСБ - също коментира ситуацията. "Това, което се случи преди една седмица, всъщност ни занимава нас. На сигнала и искането от омбудсмана до Конституционния съд получихме един неприемлив за нас резултат и няма решение на съда", заяви Димитров.

Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели. Консултации на работниците в нужда ще дават експерти на институцията.

Манолова и Димитров проведоха среща и с протестиращите работнички от обувна фирма "А. М. shoes" в Дупница, които от два месеца не са получавали заплати.

Двамата на място разясниха какви действия трябва да предприемат жените, за да си получат заплатите от Фонда за гарантиране на вземанията от фалиращи предприятия. На срещата присъства и директорът на Дирекция "Инспекция по труда" - Кюстендил Валентин Златински.

Предприятие в Дупница не изплаща заплати, крие се зад италиански управител

Предприятие в Дупница не изплаща заплати, крие се зад италиански управител

Вписването на нов управител, чужд гражданин, възпрепятства контролната дейност

Относно случая за неизрядното предприятие за производство на обувки в Дупница стана ясно, че две дирекции "Инспекция по труда" са ангажирани с казуса с неизплатените заплати на работниците.

Дирекция "Инспекция по труда" София град беше ангажирана да издири собственика или негов представител, след като стана ясно, че управителят е сменен веднага след началото на проверката.

Счетоводната къща, обслужваща предприятието, е поела ангажимент поканата за връчване на актове за установяване на административно нарушение да бъде предоставена на официален представител на фирмата.

Към момента е издадено задължително за изпълнение предписание да бъдат изплатени забавените възнаграждения в кратки срокове.

При необходимост ще се търси и съдействието на МВР за издирване на италианския гражданин, вписан като нов управител на дружеството.

"Сивата" икономика расте, откакто сме в ЕС

"Сивата" икономика расте, откакто сме в ЕС

Според БСК данъчната администрация не може да се справи с това явление