От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обявиха номинациите за Шестите награди "Икономика на светло". Церемонията ще бъде на 1 юли. Призовете на най-представителната работодателска организация у нас се връчват в три категории, информираха от работодателската организация.

Катерогиите са: "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата", "За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция" и "За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика".

В категория "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата" са отличени:

 • Национална агенция за приходите (НАП)- за провеждането на две успешни кампании - контролна кампания спрямо фирми с голяма касова наличност, която ограничава сивите практики и за "Заплата в плик", която ефективно намалява риска от нелоялна конкуренция чрез укриване на част от работните заплати;
 • Министерство на туризма - за създаването на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), благодарение на която гарантира по-висока събираемост на постъпленията от данъци и такси, свързани с туристическата дейност;
 • Комисията по правни въпроси към 44-то Народно събрание - за гласуваните промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира разпространението и държането на акцизни стоки без бандерол;
 • Народният представител Христиан Митев - за внесения законопроект за изменение в чл. 37, ал. 2 от Закона за счетоводството, с което се намалиха административните и финансови тежести за малкия бизнес на светло.

"За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция" са номинирани:

 • Директорът на дирекция "Управление на риска" в НАП Николай Петков - за цялостната му работа по въвеждане на модел за управление на рисковете от неспазване на данъчното и осигурително законодателство;
 • Директорът на дирекция "Авторско прави и сродни права" в Министерство на културата Мехти Меликов - за успешна политика по отношение на изсветляването на сивия сектор на пазара на разпространение на телевизионни програми;
 • Институтът за пазарна икономика - за активна позиция по отношение на преодоляване на дисбалансите в икономиката на страната и превенция на сиви икономически практики;
 • ИА "Главна инспекция по труда" - за усилията да бъде актуализирана своевременно системата за онлайн предоставяне, регистриране и отчитане на образците на договори за наемане на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

В третата категория "За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформална икономика" за отличието ще се конкурират:

 • Журналистът от Нова телевизия Георги Георгиев;
 • Българската редакция на Дойче Веле;
 • Водещите на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria Живка Попатанасова и Христо Николов;
 • Репортерът на bTV Нели Тодорова.

Ежегодният конкурс цели да отличи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция по темата. Наградите са част от цялостната дейност на АИКБ за повишаване обществената нетърпимост към неформалната икономика, поощряване предприемането на активни действия в тази посока и популяризиране градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

Номинациите за наградите са след мащабно обществено допитване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България и социалните им партньори.

Победителите ще се излъчат чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет по Ограничаване и превенция на неформалната икономика и др.