Всички препоръки на Сметната палата за работата на Агенция „Борба с градушките" вече са изпълнени, а установените несъответствия - преодолени. Това увери пред News. bg изпълнителният директор на агенцията инж. Николай Николов.

Припомняме, по-рано от палатата изпратиха доклад от одита си за финансовото управление на „Борба с градушките" през 2013 година.

Сред констатациите на проверяващите е това, че част за от назначените служители са въведени длъжностни наименования, които не с предвидени в Класификатора на длъжностите в администрацията. Одитният орган е обърнал и специално внимание на провеждането на обществени поръчки в агенцията, като посочва, че не са актуализирани вътрешните правила и липсват контролни механизми върху тях.

Впечатление прави и констатацията на „финансовата полиция", че агенцията „Борба с градушките" не е застраховала дадените им за управление 256 имота, с което са нарушени изискванията на Закона за държавната собственост.

Докладът на Сметната палата има много мек тон", доволен е директорът на агенцията. Той обърна внимание на това, че представената проверка на одитния орган е първата от десет години насам. „Задачата на Сметната палата е да проверява и да дава насоки и препоръки. Заради това съм благодарен, че тя извърши този одит", отбеляза още инж. Николов.

Той увери, че почти всички препоръки на палатата вече са изпълнени от агенцията, като даде за пример, че вече не съществува подобно несъответствие с длъжностите на някои от служителите. „Въпросът тогава бе, че не бяха уеднаквени длъжностите в отделните регионални агенции. За да смениш длъжността на един държавен служител, обаче ти трябва и съгласие от него. Всичко това изискваше време", обясни шефът на агенцията и се върна назад във времето, като изтъкна - „Това беше заварено положение. През годините беше каква ли не боза."

Изпълнена е и препоръката за вътрешните правила за провеждане на обществени поръчки, стана ясно още от думите на инж. Николов. Все още обаче Агенция „Борба с градушките" не е застраховала своите имоти, което Сметната палата определя като нарушение на Закона за държавната собственост.

„И в момента не са застраховани тези имоти, а причината е само една - липсват планирани средства в бюджета на агенцията", посочи инж. Николай Николов и добави, че в определения бюджет на агенцията има заделени само 4 хиляди лева на година за застраховане. „Въпреки това ние сме осигурили 24-часова охрана на всички имоти, 365 дни в годината", изтъкна директорът на „Борба с градушките".

„Който не работи, той не греши", заключи той по отношение на доклада на Сметната палата.