Инспектори от НАП започват масирани проверки в туристическите, търговски и производствени обекти в Банско. На проверката ще присъстват и служители на МВР, съобщи БНР.

Инспекцията е поискана от общината. Причината е неплащане на данъци от собствениците на апартаменти в жилищните комплекси и нерегламентирано предлагане на имоти като туристическа база. От местната администрация са поискали съдействие от институциите за създаване на междуведомствени проверяващи групи в планинския курорт по време на активния зимен сезон.

Много британски граждани, които имат собственост в Банско, не са внасяли данъците си от 7-8 години, като дължимите суми са между 400 и 600 лева.

Местната власт е категорична, че трябва да се справи и с другия проблем - предлагането на къщи и апартаменти като туристическа база, без това да е обявено пред общината. Освен това се извършват и нерегламентирани транспортни услуги.

Съвместните проверки на общината, НАП и полицията ще продължат през целия сезон. Това ще бъде обявено официално днес на среща с представителите на местния бизнес.