В 10.00 часа официално беше открито изложението „Финанси за всеки". Лентата на експото символично разрязаха подуправителят на БНБ Димитър Костов, заместник председателят на КФН Ралица Агайн, и заместник кметът Минко Герджиков., информира Money.bg.

„Финансите не са нещо далечно, а част от ежедневието на всеки човек. Именно затова днешното експо цели да доближи хората до финансовите институции представени на изложението и да минимизира информационната бариера между клиенти и компании", заяви минути след официалното откриване Ралица Агайн.

„Институциите са от изключителна важност за финансовия сектор, като изпълняват различни надзорни и регулаторни функции. С участието си БНБ има за цел да насърчи хората да бъдат по-добре информирани при взимане на инвестиционни решения като директно се запознаят с услугите и продуктите, които компаниите на експото предлагат", заяви Димитър Костов при встъпителните си думи.

По време на изложението беше проведена и конферентна част, в която бяха представени основните предизвикателства пред малките и средни предприятия във връзка с присъединяването на България към ЕС. Темата за МСП е изключително актуална тъй като 99% от фирмите у нас се категоризират като такива. Тези компании генерират близо 80% от заетостта у нас, като формират едва 34% от БВП на страната.

Всички участници в семинара се обявиха около мнението, че именно МСП са тези, които трябва да се стимулират най-активно за в бъдеще, защото те са тези, които носят икономически растеж.

Темата за МСП дискутираха както представители на банка ДСК така и другите гости на сутрешната конференция от банка ОББ. На своя професионален празник, представители от банковото съсловие заявиха, че е нужна по-голяма децентрализация при усвояване на средствата от ЕС както и по-голяма информираност на обществото относно възможностите за усвояване на средствата от структурните фондове. За МСП са предвидени 1 млрд. евро.

С голям интерес премина и дискусията за кредитното рейтинговане, чийто домакин беше финансовата компания „Финсис". Специална презентация проведе професор Петер Болингер, рейтинг анализатор и професор в Центъра за икономическа квалификация и финансиране във Висшия институт Шмаркалден в Германия. Той беше и специален гост на изложението.

Проф. Болингер заяви, че кредитния рейтинг е нещо изключително важно за съвременните кредитни отношения между банки и компании. Чрез подобна рейтингова система може значително да се намали риска от не връщане на банков кредит, както и да се гарантира за икономическото състояние и обвързаност на дадената компания.

Интерес предизвика и фактът, че при формиране на кредитен рейтинг се анализира и фалита на компаниите. Болингер представи статистика, според която най-много фалити на компании има в Франция, Германия и Италия. Като тенденцията в момента е фирмите с по-малко персонал да бъдат най-често обект на фалити.