До средата на септември 920 български компании ще получат над 93 млн. лв. безвъзмездна помощ за подобряване на енергийната им ефективност. Това са микро, малки и средни предприятия, които са били одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, която се изпълнява от Министерството на иновациите и растежа, съобщиха от пресслужбата му.

Със средствата тези компании ще могат да закупуват енергоспестяващи машини и съоръжения, както и да направят модерна изолация на производствените си бази. Така те ще намалят разходите си за електроенергия, природен газ, течни горива и други енергоносители.

Всички одобрени дружества са от икономически сектор "C" - Преработваща промишленост, като са разпределени в общо 141 подсектора. Основната част от тях се занимават с производство на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма, на връхни облекла, на хляб и хлебни продукти. Сред предприятията има печатници на регионални вестници, на брошури и други хартиени издания, заводи за производство на китари и други музикални инструменти, бижутерии, фирми за ремонт на машини и оборудване и др.

Най-много фирми са от областите Пловдив и София-град - съответно 138 и 101. Заявената от тях подкрепа е за над 20 млн. лв. В същото време най-нисък интерес към мярката е имало от фирмите в област Видин. Едва пет са получили положителни оценки на проектите си и са достигнали етапа на договаряне. Те са поискали 484 000 лв.

Министерството на иновациите и растежа, МВР и ДАНС борят заедно корупцията по европрограмите

Министерството на иновациите и растежа, МВР и ДАНС борят заедно корупцията по европрограмите

Трите институции ще проверяват данни за извършени престъпления с европейски средства