Японската агенция за кредитен рейтинг JCR потвърди кредитния рейтинг на България за дългосрочен дълг в чужда валута BBB и BBB+ за дългосрочен дълг в местна валута.

Това съобщиха от Министерство на финансите. Перспективата на рейтинга остава отрицателна.

Рейтингът се основава на стабилната фискална структура на България, подкрепена от продължаващ фискален излишък и значително намаляване на държавния дълг.

Фактор е и поддържане стабилността на паричния съвет чрез сътрудничество между правителството и БНБ и разширяващия се производствен капацитет на страната в резултат от стабилни инвестиции от масивен приток на преки чуждестранни инвестиции и субсидии от ЕС, се посочва в съобщението.

Рейтингът остава ограничен от големия дефицит по текущата сметка на страната, въпреки бързото му подобрение през последните месеци, значителен по размер външен дълг на частния сектор и факта, че индустриалната трансформация на страната е все още в първичен етап, отчита анализа.

Перспективата на рейтинга остава отрицателна, тъй като външното финансиране на значителните задължения на частния сектор в страната остава уязвимо в условията на текущата глобална икономическа и финансова криза, смятат от JCR.

Българският финансов пазар остава стабилен поради редица мерки на БНБ като намаляване на изискванията за минимални резерви и гарантиране на банковите депозити, както и отслабването на кризата, отчита JCR.

Въпреки това външното финансиране на значителния външен дълг на страната в частния сектор е все още уязвимо. Външният дълг натрупан в процеса на бързия икономически растеж на страната след 2004 г. е нараснал на 108 процента от БВП в края на 2008 г. от 64 процента в края на 2004 г.

JCR определя фискалната позиция на България като достатъчно стабилна, за да посрещне по-лош фискален баланс и непредвидени обстоятелства. Това се дължи на строгата фискална политика от 2004 г. насам, в резултат на която в пет последователни години фискалният баланс е на излишък.

Консолидираният държавен дълг е намален до 14% от БВП в края на 2008 г. от 37.9 процента през 2004 г.

Рейтинговата агенция прогнозира влошаване на фискалния баланс през 2009 и 2010 г. основно поради намаляването на приходите в резултат от силното свиване на икономиката.
Въпреки това, с фискален резерв в размер на повече от 12 % от БВП в края на май 2009 г., правителството има достатъчен капацитет да посрещне непредвидени обстоятелства в това число системни рискове, се посочва в анализа.

Финансовата система на страната е стабилна благодарение на строгия надзор, упражняван досега от БНБ, като стрес тестът й показва, че има достатъчно капитализация, за да поеме всяко влошаване на качеството на активите, които държат банките, смятат от JCR.

Агенцията предвижда, че икономиката вероятно ще се свие с повече от 5 % през 2009 г. при продължаващо ограничение на банковото кредитиране за частния сектор и рецесията в основни търговски партньори от Европа.