Пари има, но не може да бъдат дадени по начина, по който се искат. Казвам го ясно и категорично.

С тези думи Йордан Цонев, зам.-председател на парламентарната комисия по финанси, коментира в студиото на Нова телевизия учителската стачка, вчерашния дебат и днешното гласуване на вота на недоверие към кабинета „Станишев".

Малко по-късно Йордан Цонев поправи своя езикова грешка, посочвайки че е имал предвед преди всичко размера на исканията, а не начина:
Пари има, но не може да бъдат дадени в размера и по начина, по който се искат", каза той.

ДПС депутатът обясни, че макроикономическата стабилност не е абстрактно понятие и доходите трябва да се увеличават според разтежа на Брутния вътрешен продукт, коригирани с размера на инфлацията.
По думите му увеличаването на заплатите на учителите носи сериозен инфлационен риск.

Бюджетът за следващата година е готов, обяви зам.-председателят на парламаентарната комисия, като всеки момент ще бъде гласуван от Министерски съвет.

Според Йордан Цонев заложените 4.6% за образование са опитмалното, а по-голямото финансиране на сферата трябва да дойде от частния сектор, от оптимизация и от реформи.

Припомняме
Синдикати и управляващи стигнаха до принципно споразумение за увеличаване на заплатите на педагогическия персонал - те да достигнат 650 лв. към средата на 2008 г. Този проект за споразумение на кабинета е публикувано и на сайта на МОН

„Не е вярно, че синдикатите подкрепят реформите, синдикатите всъщност говорят само за реформи - всъщност не искат реформи", посочи Цонев и допълни:
„Няма да участвам в решение, в което и финансовият министър не участва".

Той каза още, че парите за увеличението на учителските заплати няма да се вземат от бюджета - „Трябва да се вземат разумните решения. Парите, те няма да се вземат от бюджета.
Необходима е опитимизация на бюджета, като за това има ресурси в самата система. Някои го наричат от съкращаване, аз не смятам, че е само това."

Йордан Цонев посочи, че правителстовто е предвидило увеличаване на възнагражденията във всички бюджетни сфери, но това ще стане едва след приключване на учителската стачка.

Конкретни цифри или проценти той не посочи, но обясни, че тази стъпка упрваляващите не предприемат, за да спечелят народната любов.

Според тезата му настоящият вот на недоверие към кабинета на Серегй Станишев няма шанс да мине в парламентарна зала.

Едни предсрочни парламентарни избори според Йордан Цонев биха били само загуба на време, тъй като и един нов състав на парламента, няма да доведе до различно разпределение на силите - ще има 4 партии - БСП, ДПС, ГЕРБ и НДСВ.
„Това ще бъде една година на празни обороти", завърши Йордан Цонев.

„Увеличението на учителските заплати няма да доведе до инфлация, това не може да доведе до инфлационен процес”, противопостави се категорично на тази теза Стефан Софиянски също в студиото на Нова телевизия.

Според тезата му в момента резервът, който поддържа правителсвото, всъщност е факторът, който предизвиква инфлация, тъй като по никакъв начин тези пари не се влагат за увеличаване на разтежа, развитието на икономиката и увеличаването на Брутния вътрешен продукт.
По думите на Стефан Софиянски доходите на учителите в момента са толкова ниски, че  едно увеличение ще бъде вложено само в чисто потребление – плащане на задължения, сметки, разходи за храна и други подобни. 

Нено Димов от ДСБ подкрепи тазата на Стефан Софиянски, като допълни, че нито едно правителство при настоящата икономическа ситуация не може да се гордее с натрупан резерв:
„Не прави чест на нито едно правителство, при лоша политика да трупа такъв резерв.”

Димов посочи, в последните две години държавната администрация се е раздула с нови 37 000 души, което като разход на държавата прави над 0.5 милиарда лева.
„С тези пари могат да се решат много проблеми, не само проблема в образованието”, беше категоричен той.