Пари за пенсии ще има. Това заяви пред БНТ бившият социален министър Иван Нейков.

Нова икономическа криза би могла да затрудни ситуацията, но от 15 години НОИ не може да плаща пенсиите само от постъпленията от вноски.

Това, което ни смущава, е демографската ситуация, каза Нейков. Демографската ситуация може да се промени според него. НОИ е изпълнител и тук има сериозен риск, по думите му. Рискът за него идва от популизма преди избори.

Деница Сачева: Няма да пипаме Сребърния фонд

Деница Сачева: Няма да пипаме Сребърния фонд

Бюджетът на страната догодина ще бъде с определен дефицит

13 милиарда лева има в частните пенсионни фондове. Това са лични пари на хората и те се унаследяват. Системата работи, категоричен бе Нейков. Най-добре е да се участва и в двата фонда.

Красен Станчев смята, че вноските в НОИ намаляват заради новите над 100 000 безработни, които не внасят осигурителни вноски заради съкращенията. Когато икономиката се свива, тя трябва да има резерви, според него. Решение е ръст на пенсионната възраст.

Най-големият спад на приходите в частните пенсионни фондове е през 2008 година заради смяна на законодателството.

Припомняме, доклад на НОИ, чиито данни станаха ясни вчера, показва, че парите за пенсии може да не стигнат.  

В тази връзка социалният министър Деница Сачева посочи, че за тази година 65% от средствата в бюджета са от осигурителни вноски. Тя увери, че Сребърният фонд е стабилен, средствата в него за над 3,8 млрд. лева и той няма да бъде пипан.

Парите за пенсии може да не стигат, според анализ на НОИ

Парите за пенсии може да не стигат, според анализ на НОИ

Една от основните причини е демографията