Заемът, който държавата даде на Фонда за гарантиране на влоговете, за да изплати парите на вложителите след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), ще бъде върнат. Това увери в пленарна зала министърът на финансите Владислав Горанов.

Въпросът за това колко е успяла да си върне държавата от дадените пари, поставиха от "БСП Лява България" и Реформаторския блок. Депутатите Жельо Бойчев, Мартин Димитров и Петър Славов поискаха да разберат точно колко е кредитът, какви са лихвите по него и каква част е върната.

"Общественият интерес е тези 2 млрд. лева, които бяха дадени назаем на Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат върнати в бюджета", обясни Мартин Димитров.

"Заемът ще бъде върнат", увери министърът на финансите Владислав Горанов. Той напомни, че дадените пари на фонда са в размер на 1, 675 млрд. лева. Те са усвоени от декември 2014 до март 2015.
"Първото лихвено плащане е в размер на 16 млн. лева и е направено през април 2015. Следващото лихвено плащане предстои да бъде направено през април тази година.
А на 15 април 2020 година трябва да се върне еднократно главницата", обясни на депутатите финансист номер 1.

Министър Горанов отчете още, че към момента сумата от събраните вземания е достатъчна, като това са 10% от тях.

"Има обаче стотици искови молби за прекратяване на прихващания. Има реализирани запори и обявени огромен брой дела за несъстоятелност на длъжници на банката. Не пестим нито време, нито средства да водим съдебните дела, които са свързани с възстановяване на активите на банката", отбеляза финансовият министър, но призна, че ще е трудно, защото:

"Години наред хора са работили наобратно и са сключвали много сделки с една единствена цел - да не може да се възстановят парите".