Увеличение на пенсиите може да има, ако нарасне много осигурителната вноска, вероятно ако нараснат и данъците. Това заяви пред БНТ министърът на финансите в оставка Владислав Горанов. Той смята, че отделните прослойки на обществото трябва да обсъдят много добре сегашния пенсионен модел. Трябва да е ясно дали сегашните поколения, които са активни и изкарват доходите си, могат да си позволят и искат да поемат ангажимент да изплащат пенсии.

Според Владислав Горанов пенсионната система е много добре структурирана от гледна точка на философия и на модел. Той е категоричен, че рязко вдигане на някои части от пенсиите не може да бъде обяснено от гледна точка на стимулите за осигуряване.

Горанов определи като успешна финансовата година. Той прави заключението си на базата на това, че бюджетът върви добре и финансовият план се изпълнява така, както е приет и дори по-добре. Ръстът на икономиката изненадал прогнозите.

Горанов заключи, че изводите са, че имаме една стабилна финансова система.

Запитан няма ли вариант за увеличение на пенсиите, той заяви, че пенсионната система е доста сложен модел. Той не можел да се преразгледа волево и да сменя по волята на партия, особено рязко.

Владислав Горанов смята, че пенсиите могат да се увеличат само от това, което се произведе и изработи.