Нови размери на пенсиите, които да влязат в сила от 1 юли 2010 г., ще обсъждат социалните партньори, като те ще бъдат съобразени с приходите в бюджета.

Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТВ.

Заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров посочи, че в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2010 г. не се предвижда гарантирано увеличение на пенсиите, макар и с нисък процент.

Според министъра може да се окаже, че от 1 юли догодина, пенсиите ще се увеличат с повече, ако го няма чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване и изрази надежда да има достатъчно средства в бюджета, така че осъвременяването да бъде по-голямо от предвиденото в чл. 100.

Младенов отбеляза, че социалното министерство отдавна е направило предложение до Министерството на финансите за коледни надбавки на пенсиите. Според него, обаче, не може да се настоява за нещо, за което няма пари.

Министерството има много голямо желание пенсионерите да получат коледни добавки, само, че дефицитът във фондовете на ДОО е вече 600 млн. лева, добави той. По думите му въпросът за размер на коледни добавки не е обсъждан.

Представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, отбелязаха, че сме в състояние на криза, има спад на Брутния вътрешен продукт и неплатени от месеци заплати.

От АИКБ подчертаха, че са "за" замразяване и запазване на доходите, до регистриране на ръст в икономиката, особено за тези в бюджетната сфера. В индустрията и бизнеса има спад на доходите, подчертаха от организацията.

Никой не иска намаляване на пенсиите или замразяване и ограничаване на интересите на пенсионерите. Въпросът е как да направим постоянното увеличение на пенсиите устойчив процес, който да не поражда рискове за други части на икономиката, отбеляза Иво Прокопиев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

По думите му не трябва да нарастват общите разходи за администрацията, докато тя не подобри качеството на услугата, която предлага на гражданите и фирмите.

Същевременно от КРИБ подкрепят повишаване на заплатите на държавната администрация до нивото на частния сектор, така че да не се създават предпоставки за корупция.