По 18,40 лева месечно дължат от 1 януари тази година хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване. Такива са например трайно безработните, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

От приходната агенция припомнят, че новият размер на минималния осигурителен доход от 460 лв. е определен от 1 януари със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 година.

Съгласно Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8 % върху 230 лева.

От НАП напомнят още, че вноските трябва да бъдат внесени до 25-то число на месеца, следващ този, за който се отнасят. Например здравната вноска за януари трябва да се внесе най-късно до 25 февруари.

Данъчните напомнят също, че в НАП трябва да подадат декларация Образец 7 всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски. Това също трябва да стане до 25-то число на месеца след възникналото задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Декларацията се подават в офиса на агенцията по постоянен адрес. Това означава, че ако от 1 януари човек трябва сам да внася здравноосигурителните си вноски, то декларацията трябва да се подаде до 25 февруари. Ако това не бъде сторено, има санкция в размер на 500 до 1000 лева.

При невнесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса, уточняват от НАП.

Гражданите могат да проверят здравноосигурителния си статус и периодите с липсващи вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg.

Справки за здравния статус могат да се правят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. От приходната агенция уточняват, че услугата е автоматична и изисква само да се въведе ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Системата дава данни за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден, става ясно още от съобщението до медиите.