Правителството реши да предложи на концесионерите на морски плажове да намалят размера на единичните цени на чадърите и шезлонгите за предстоящия летен сезон.

Предложението за намаление на цените е спрямо максималните цени по договор. Ако пък такива не са определени - спрямо предлаганите цени през 2019 г., съобразно което намаление се предлага намаляване на размера на концесионното им възнаграждение или плащане.

Концесионерите, които желаят да приемат предложението, трябва да намалят цените на плажните принадлежности между 50% и 100%, вследствие на което концесионното им възнаграждение или плащане ще бъде намалено с процент, равен на изложения от тях в изрично уведомление до министъра на туризма.

Изменението на съответния концесионен договор се оформя чрез сключване на допълнително споразумение с министъра на туризма, в срок до 10 дни от получаване на уведомлението.

Нямало как чадърите на плажа да са безплатни

Нямало как чадърите на плажа да са безплатни

Такова решение трябвало да се вземе от парламента

Намаляването на концесионното възнаграждение или плащане, извършено в съответствие с намалението на цените на плажните принадлежности, ще се прилага само ако за периода от сключване на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор до 1 октомври 2021 г. концесионерът е предоставял чадъри и шезлонги на цени, които са не по-високи от определените с допълнителното споразумение и в случай че за неизпълнение на това условие няма установен ред в концесионния договор или в допълнително споразумение, поясняват от МС.

Намаленият размер на концесионно възнаграждение или плащане за тази година трябва да бъде заплатен от съответния концесионер до 30 ноември 2021 г.

Държавата да спаси летния сезон с безплатни чадъри за почиващите, искат хотелиери

Държавата да спаси летния сезон с безплатни чадъри за почиващите, искат хотелиери

Туризмът продължава да не бъде приоритет, недоволни от БХРА