Изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова определи като изключително тревожен факт похарчването на резерва за извънредни нужди за тази година.

Тя коментира информация за изразходените от правителството средства, която е в днешни издания.

Правителството няма ясна тезакакво иска да прави при започване на тристранните преговори за пенсионната реформа, коментира Костадинова, цитирана от БНР.

Според нея няма сериозно представителство на държавата и при преговорите за здравната реформа - другата важна тема.

От Института за пазарна икономика предлагат всеки да има лична пенсионна сметка, което също да се заложи в бюджета. Костадинова обясни, че в един момент трябва да се прекрати практиката с настоящите вноски да се плащат настоящите пенсии.
Ако се реализира предложението на икономистите, то така и ще отпадне и важността на проблема за възрастта на пенсиониране.

"Хората трябва да спестяват за пенсия, а не да плащат в момента пенсиите на настоящите пенсионери. Сивият сектор изключително много ще намалее и тогава няма да има дебат от рода кога да се пенсионирам, защото ще зависи от всеки отделен човек", коментира Костадинова.

По отношение на здравната реформа с основната идея решение да се взима от пациентите и лекарите да имат възможност да отговорят на изискването на пациентите. Това минава през много здравни каси, а не една, както е в момента, допълни Костадинова.