Масова смърт на пчели в Димитровдградско предизвика пръскането от въздух срещу комари. Пчеларите са изправени пред фалит, пише Хасково инфо.

Третирането с летателна техника е за да се спре разпространението на нодуларния дерматит по едрите преживни животни. В пчелина на семейство Димитрови от Димитровградското село Бряст има десетки кошери. От понеделник, 20 юни, част от кошерите вече са празни.

Има подготвени и кошери за нови пчелни семейства, но още известно време и те ще останат празни заради пръскането. Над 4300 са кошерите само в община Димитровград.

За семейство Димитрови пчеларството е семеен бизнес и основен източник на доходи. Сега година за тях е провалена.

"Всичко започва от нулата и догодина ще сме на нулата, финансово губим 6000 лева в момента", оплака се пред изданието Румен Димитров.

По европейска програма е трябвало да изградят нови кошери с млади пчели, но сега това също няма да се случи по план. "Това е една мечта, която осъществяваме от 4 години. На мен ми е много болно и държавата я чувствам не като майка, а като мащеха", разказва Даяна Димитрова.

Стотици пчелари са в ситуацията на семейство Димитрови. Отровата срещу комари е убила пчелите.

Сега са поразени основно летящите пчели, които работят навън, които трябваше да изнесат медосбора, да съберат мед за тях си и за нас пчеларите, заяви Даниел Бонев от село Бял извор.

От Българската агенция по безопасност на храните заявиха, че за всяко пръскане информират предварително. Пчеларите твърдят, че предварителните графици не се спазват, а те не могат да държат кошерите затворени в продължение на близо 10 дни летните месеци.

Министърът на земеделието Десислава Танева е издала такава заповед, която няма никаква компетентност към пчеларството и никъде няма записано за уведомяване на пчеларското дружество, категоричен е Димитър Димитров от село Ябълково.

Възстановяването на пчелните семейства ще отнеме поне месец и половина. А тогава вече няма да има цветове, които да опрашват. Въпреки огромните загуби засега пчеларите не смятат да се отказват от поминъка си, но обмислят вариант да съдят държавата.

Междувременно пчелари се събраха на спонтанен протест в село Бряст, съобщи Нова телевизия. Производители на мед от общината протестират заради проблем, възникнал след вчерашното пръскане срещу комари - преносители на нодуларен дерматит.

Производителите на мед апелират за повече яснота с графиците за пръскане, както и подаване на информация до местната власт и дружествата на пчеларите.