Правителството ще напечата едни пари, те ще бъдат похарчени за купуване на стоки и услуги и така ще се вдигне инфлацията. Това заяви пред bTV икономистът Красен Станчев по повод идеята минималната пенсия да се увеличи от 250 лв. на 300 лв., а максималната - от 1200 на 1440 лв.

По негови думи в крайна сметка тези пари "ще бъдат издухани през комина".

Експертът отбеляза, че имаме дефицит между 1,2 и 3,8 млрд. лева от приходите от бюджет по всички пера, а същевременно имаме заем от 5 млрд., както и намаляване на приходите в НОИ с около 30% от началото на пандемията.

БСК искат предприятията да бъдат освободени от данък върху печалбата

БСК искат предприятията да бъдат освободени от данък върху печалбата

Те не подкрепят радикалните промени в данъчната система

"Имаме ситуация, в която всяко правителство харчи като за последно. Това е ситуация на предизборно купуване на гласове, в която не се знае къде ще се свърши сметката", предупреди Станчев. Според него най-добре е нищо да не се прави в тази насока, а да се прави в онези сегменти на икономиката, които произвеждат доход.

Относно идеята на БСК да се отложи плащането на някои данъци за определен период от време икономистът изрази мнение, че най-лесно това ще стане в областта на корпоративните данъци.

"Възможно е да се получат безобразия във фиска на страната и ще последва 1997 г. Едно правителство може да фалира независимо какъв е дългът спрямо БВП", предупреди Станчев.