Българските преработватели на слънчоглед са инвестирали огромни средства в мощности за производство на продукция не само за вътрешния но и за външния пазар, които инвестиции могат да бъдат затворени, заради недостиг на суровина. Това съобщи на пресконференция Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Янев каза още, че 250 000 тона от българския слънчоглед се консумират у нас под формата на олио, останалото количество - 70-75% от продукцията - се изнася. През 2018-2019 е започнало внасянето на суровина като допълнение към местното производство и възможностите на сектора са по-големи от добивите в страната. Годишното производство на слънчоглед у нас е около 2 млн. тона, а капацитетът на предприятията за преработка е двоен - около 4 млн. тона. Вносът е основно от съседните страни, а в последните години - главно от Украйна.

Според Юлиан Стефанов е парадоксално, че на фона на недостига на суровина за преработвателите, земеделците държат запаси от слънчоглед. Въпреки че цените на слънчогледа на международния пазар падат, българските селскостопански производители задържат продукцията си в очакване на по-добри цени, като плащат разходи за съхранението й и рискуват качеството й да се влоши.

В пресконференцията участваха още Георги Койнов и Даниел Денчев Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

От организацията изразиха недоволството си от забраната за внос на украинска селскостопанска продукция до 15 септември, на практика валидна у нас от април. Имало и натиск от България срокът й да бъде удължен. От сдружението се притесняват, че дори това да не бъде направено от ЕК, може забраната да продължи да действа под някаква форма специално за страната ни. Според производителите на олиото тази мярка не е изпълнила целта си да се повишат цените, а напротив - слънчогледът поевтинял. Така се създава непазарна обстановка и се помага на земеделците, а се пречи на преработвателите.

Производители на олио пред затваряне, МЗХ отказва диалог

Производители на олио пред затваряне, МЗХ отказва диалог

Земеделците не искали да продават слънчогледа на пазарни цени, а няма и внос от Украйна

На пресконференцията стана ясно още, че тази година заради климатичните условия се очаква по-лоша реколта от слънчоглед в някои райони у нас. Докато миналата година тя била 250-300 кг от декар, сега на места добивите щели да са към 150 кг/дка.

От сдружението не очакват да се стигне до недостиг на олио в България или до поскъпването му, защото има и малки предприятия, ориентирани към вътрешния пазар, а щял да се появи и внос, който да запълни нишата.

Ако недостигът на суровина обаче продължи имало опасност големите преработватели, които основно изнасят продукцията си, да се наложи да работят с намален капацитет, което да ги направи неконкурентоспособни.

Спрямо международните котировки пазарната цена на слънчогледа била около 800 лв. за тон и на тази стойност преработвателите са готови да изкупят българската продукция. Сделки с български производители имало, но за недостатъчни количества, а производителите на олио искали да изкупят максимално много суровина, но ако земеделците решат да продават на нормалните цени. 

Във връзка със забраната за внос от Украйна Георги Койнов заяви, че през миналата стопанска година са внесени около 1.3 млн. т слънчоглед и не е имало проблем за земеделците, а тази година вносът е към 600 т и вече има проблем.

От организацията правят анализ за ефекта от забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна и за това кой печели от нея, като ще го оповестят в най-скоро време.