Заради отлагането на тол системата се налага купуването на седмични винетките. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, която дойде в парламента по искане на левите.

Имало разбирателство с бранша за винетките.

Припомняме, че стартът на тол системата се отложи по предложение на ГЕРБ. Законът за пътищата вече мина на първо четене. Предстои разглеждането в комисия на второ четене. След това окончателно и в пленарна зала, както обясни министърът. Тя подчерта, че до вторник законът ще бъде придвижен в Държавен вестник.

БСП вика Аврамова да обясни за липсващи винетки по границите

БСП вика Аврамова да обясни за липсващи винетки по границите

Продажбата на дългосрочни е-стикери е спряна

Имаме добър диалог с бранша, похвали се регионалният министър. Браншът е съгласен временно да закупува по-скъпите седмични винетки. Тези превозвачи, които са си закупили месечни винетки с отложен старт, ще могат да ги ползват. Всички тези решения били съгласувани с бранша.

Отлагането на закона е направено, за да се направят разчетите от бранша и институциите след въвеждането на тол системата. Да не създаваме напрежение, призова министърът. Тя посочи, че тол системата ще въведе справедливо таксуване по българските пътища.

Предлагат 12-14 ст./км за камиони над 12 т по тол системата

Предлагат 12-14 ст./км за камиони над 12 т по тол системата

Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват в реално време теглото

От 1 януари трябваше да тръгне системата за продажба на електронни винетки за тази година под шапката на новосъздаденото преди шест месеца ТОЛ управление.

Още в първия работен ден обаче се оказа, че в цялата страна няма никаква готовност за продажба на е-стикери. Системата не работеше, а на граничните пунктове дори нямаше монтирани терминали.

По тази причина премиерът Борисов даде срок до 15 дни всички проблеми да бъдат решени, въпреки че още на 3 януари беше обяснено, че терминали на всички гранични пунктове ще има едва в края на месеца.