В деловодството на Народното събрание е внесен законопроектът за държавния бюджет за 2017 г., съобщават от парламента.

Припомняме, че само преди няколко часа кабинетът одобри "консервативния и изпълним" проект за Бюджет 2017. Предложеният бюджет бе одобрен в петък на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, въпреки че от страна на работодателите и синдикатите бяха изказани и сериозни критики.

Кабинетът одобри "консервативния и изпълним" проект за Бюджет 2017

Кабинетът одобри "консервативния и изпълним" проект за Бюджет 2017

Парите за реформа в образованието и тези за отбрана затруднили Горанов

Проектобюджетът предвижда от 1 януари 2017 г. минималната работна заплата да стане 460 лева, а пенсиите от 1 юли да се увеличат с близо 2,5 на сто. Заложено е и повишение на осигуровката за пенсия с 1%.

Предвиденият икономически растеж е 2,5%, а дефицитът - 1,4%. Заложеният дълг е до милиард и 200 милиона лева, като парите са част от одобрения заем от 16 милиарда лева, който можем да теглим в рамките на общо 3 години.

От пресцентъра на Народното събрание допълват, че веднага, след като законопроектът е постъпил в деловодството, зам.-председателят на парламента Димитър Главчев е подписал разпореждането за разпределение на проектобюджета на парламентарните комисии.

В деловодството на Народното събрание са внесени също и Законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване и проектът на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.