"Консервативен" и "изпълним" е проектът за Бюджет 2017. Това обяви пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов, след като на днешното заседание правителството одобри Законопроекта за държавния бюджет за следващата година и тригодишната бюджетна прогноза 2017 -2019 г.

Горанов посочи, че най-голямото предизвикателство при съставянето му е съвместяването на основните цели, свързани с ангажиментите за намаляване на дефицита, запазване на данъците и отпускането на достатъчно средства за реформата в средното образование и тези за отбрана.

341 лв. - средна пенсия за 2017-та

341 лв. - средна пенсия за 2017-та

С 2,4% от 1-ви юли скачат пенсиите

По думите му правителството е гарантирало финансовото обезпечаване на приетия Закон за училищно и предучилищно образование, както и приоритетите, свързани с увеличаване на разходите в сферата на отбраната и сигурността, поети още през пролетта на 2015 г. по време на провелия се при президента Росен Плевнелиев Консултативен съвет по национална сигурност.

Горанов заяви, че продължава политиката за увеличение на минималната работна заплата.

Бизнесът против повече пари за въоръжение в Бюджет 2017
Обновена

Бизнесът против повече пари за въоръжение в Бюджет 2017

1,5% ще е инфлацията, според прогнозата на Владислав Горанов

"Очаквам доста интензивни дебати в Народното събрание в контекста и на обстоятелството, че финалът на бюджетната процедура тази година съвпадна и с политическия цикъл и провеждането на избори за държавен глава. Смятам, че бюджетът за следващата година осигурява достатъчно средства, за да гарантира нормалното функциониране на всички държавни органи, на държавата и нейните институции като цяло", заяви финансист №1.

Горанов заяви, че бюджетът за следващата година е "консервативен", "изпълним" и "съставен в условия на положителен икономически растеж".

"Нещо, което ни дава основания да сме умерени оптимисти, че ще може да се изпълни в цялост по начина, по който е приет, а дори и по-добре. Ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати, всеки лев, който постъпи в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита", каза още той.

Проектът за Бюджет 2017 вече е в парламента

Проектът за Бюджет 2017 вече е в парламента

Разпределен е по комисии

Горанов припомни за поетия ангажимент от правителството на Бойко Борисов за политика за поетапно ограничаване на бюджетния дефицит в следващите години до нула.

Припомняме, макар и в петък НСТС да прие предложения така бюджет, бяха изказани и сериозни критики от страна на работодателите и синдикатите.

Работодателите възразиха на предложения бюджетен дефицит, отделянето на големи суми за въоръжение без доктрина, както и на увеличението на бъджетните разходи в нереформираните системи - социалната, здравеопазването, административната. От продължаващ недостиг на кадри се оплакаха отново организациите.

Продължава 26 години политиката на централизация на финансовите ресурси, недоволни бяха още от БСК.

От страна на синдикатите беше поискана оптимизация на някои разходи, резерви бяха изказани и по отношение на преките данъци.

Синдикатите бяха смутени и от ниското ниво на преки чуждестранни инвестиции. Те поискаха да се увеличат и заплатите в обществения сектор.