Средният размер на пенсиите за 2017 г. е 341,57 лв. или с 3 % по-висок от миналата година. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова след като правителството прие Законопроектът за държавното обществено осигуряване.

Министър Русинова коментира, че продължава политиката, свързана със стартиралата през миналата година пенсионна реформа, имаща за цел стабилизиране на пенсионната системата и запазване правата на гражданите.

В бюджета на държавното обществено осигуряване е заложено увеличение на пенсиите с 2,4% от 1-ви юли.

Продължава и ангажиментът в сферата на заетостта, като очакванията са за увеличение през 2017 г. на средния осигурителен доход с около 40 лв.
Министър Русинова коментира, че промените в бюджета на ДОО ще осигурят подкрепа на две изключително важни политики, свързани с цялостната реформа в осиновяването и по-добрата защита правата на родителите осиновители, както и политиката за подкрепа за работещите майки и връщането им на работа още през първата година от майчинството.

По думите й това ще е политика, която ще даде ефект по отношение подобряването на заетостта и по-доброто съвместяване на семейния и личния живот на трудещите се майки.