30 милиарда лева инвестиции е осигурила Българската агенция за инвестиции. Създадени са над 85 000 нови работни места.

С това се похвали заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов.

Към момента в процес на сертифициране са 54 проекта на обща стойност 2,2 милиарда лева, с планирани за откриване 4 500 нови работни места. Само за последните два месеца в Българската агенция за инвестиции (БАИ) са постъпили нови инвестиционни намерения за над 1,6 милиарда лева, за 1000 нови работни места. Сертифицирани към днешна дата са 11 проекта на обща стойност 231 милиона лева с предвидени за откриване над 1 500 нови работни места.

Преките чуждестранни инвестиции значително са намалели

Преките чуждестранни инвестиции значително са намалели

Преките инвестиции за полугодието са над два пъти по-малко в сравнение с преди година

БАИ трябва да е лицето на България за всеки един инвеститор, каза Савов.

Министерството гарантира приемственост и Савов увери, че интересите на инвеститорите ще бъдат защитени. Ведомството си е поставило за цел ускоряване на сертфицикационния процес за инвеститорите. Амбицията на екипа е увеличаване на инвестициите.

Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, акцентира колко важна е приемствеността, защото един инвестиционен цикъл отнема време. Той смята, че в страната трябва да се отварят нови производствени центрове и да се инвестира в развойна дейност с висока добавена стойност.

Александър Пулев се обяви за по-модерен подход към чуждите инвеститори

Александър Пулев се обяви за по-модерен подход към чуждите инвеститори

Служебният министър на иновациите и растежа обеща приемственост на Лорер

Дигитална платформа на БАИ ще облекчи инвеститорите. От сайта на агенцията инвеститорът ще може да влезе в т.нар. виртуален офис. Автомобилна индустрия, медицина, роботика са част от приоритетните области за инвестиции у нас. Ще се посочват и добрите примери, както и инвеститорите, които биха препоръчали страната ни за инвестиции.

Автомобилната индустрия продължава да е най-интересната сфера за чуждия бизнес. Пловдивският регион е най-привлекателният за инвестиции и в топ 3 на градовете в Европа, предпочитани за инвестиции, каза още Богдан Богданов. Това е и най-бързо развиващият се откъм инвестиции регион у нас.