Ще осигурим едно ефективно и устойчиво управление в министерството. Може да разчитате на приемственост. Това заяви днес служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев по време на официална церемония по приемане на поста в министерството от Даниел Лорер.

Александър Пулев отбеляза и по кои оновни направления ще работи, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа. "Иска ми се да бъдем една идея по-амбициозни с Българската агенция за инвестиции. Ще използвам моя опит като инвестиционен банкер да вкараме един по-модерен и професионален подход от гледна точка на начина на презентация пред международните инвеститори на всички добри възможности в българската икономика", каза той.

Българското правителство и Amazon подписаха Меморандум за разбирателство

Българското правителство и Amazon подписаха Меморандум за разбирателство

Меморандумът увеличава инвестиционните намерения на компанията в България

Пулев вижда възможност за подобрения на някои от процесите там. Той коментира сущо, че доверието е най-ценният актив при комуникацията с международни инвеститори.

Служебният министър на иновациите и растежа посочи още, че по отношение на Българската банка за развитие ще се опита да се фокусира върху естеството на една такава кредитна институци - управлението на риска. "Във Фонда на фондовете нашият фокус ще бъде върху дяловите инвестиции - чисти, прозрачни процедури по подбор на фонд мениджъри и селективни процеси при избора на инвестиционни възможности на ниво портфолио компании. Заедно с моя екип ще работим в посока устойчиво управление", каза още той.

България напът да загуби над 2,5 млрд. евро по Плана за възстановяване

България напът да загуби над 2,5 млрд. евро по Плана за възстановяване

Страната ни трябва да промени над 20 закона до края на годината

От своя страна Лорер отчете, че европейските програми, които подпомагат бизнеса у нас, вече са предадени на Европейската комисия за одобрение. По думите му Планът за възстановяване и устойчивост също е одобрен и първата мярка по него, която е насочена към бизнеса, вече е стартирала именно през Министерството на иновациите, като по нея се осигуряват 260 млн. за технологична модернизация на компаниите.

"По програма "Иновации и конкурентоспособност" са насърчени близо 1000 компании за енергийна ефективност, заяви Лорер.

"С приемственост в политиките за поощряване на иновациите и икономическия растеж у нас България може да излезе по-силна от кризите", подчерта той.