Има реална опасност България да загуби 2,5 млрд. евро по Плана за възстановяване и развитие, ако не направи необходимите реформи. За това предупреди в Брюксел министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер, съобщава БНР.

Той определи като "политическа безотговорност" поведението на ГЕРБ, ДПС и ИТН, тъй като са свалили правителството.

Според него начинът да се възстанови доверието в парламента, е да се удължи времето му, така че да бъдат приети най-критичните реформи.

Лорер посочи, че Планът изисква много закони по график.

МФ уверява, че няма забавяне в Плана за възстановяване и устойчивост

МФ уверява, че няма забавяне в Плана за възстановяване и устойчивост

Исканията за плащания по Плана се подават на база на постигнати резултати

"Тази година плащането е 2,5 млрд. на края на годината. То е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено, до края на тази година", подчерта министърът в оставка.

Запитан какви закони трябва да приемем до края на годината, той обясни, че те са по списък - КПКОНПИ, обществени поръчки, Търговският закон, няколко съществени елемента.

"Няма време за губене, опасността е реална да ги загубим, ако не можем да убедим Комисията, че ние приемаме тези закони. Много труден дебат ще бъде с Комисията защо не сме навреме", предупреди Лорер.

Той се е срещнал с изпълнителния заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер, която е изразила увереност, че България ще успее да формира правителство в рамките на този парламент или ще го направи максимално бързо след избори.

Лорер: Първите пари по Плана за възстановяване идват лятото

Лорер: Първите пари по Плана за възстановяване идват лятото

Преките чуждестранни инвестиции у нас се удвояват, по думите му

Припомняме, от Министерството на финансите съобщиха, че очакват през есента в хазната да постъпят над 1,3 млрд. евро, които страната ни трябва да получи тази година по първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

От ведомството отричат да има забавяне и посочват, че София трябва да изпрати документите в Брюксел до края на юли, след което ЕК има два месеца да направи оценка, преди да извърши плащане.

Според финансовото министерство следващият транш от над 720 милиона евро ще зависи от това дали България ще успее да приеме промени в над 20 закона до края на годината.

ЕК приветства одобрението на Плана ни за възстановяване и устойчивост

ЕК приветства одобрението на Плана ни за възстановяване и устойчивост

Става дума за 6,3 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства