Първите пари по Плана за възстановяване и устойчивост, първият транш от Европейската комисия към България, ще дойдат лятото. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия.

Министерството на финансите обяви, че вече можем да започнем процедури, те имат готовност да бъдат буфер междувременно. Кога това плащане ще се извърши физически, не е проблем, уточни министърът на иновациите и растежа.

ЕК приветства одобрението на Плана ни за възстановяване и устойчивост

ЕК приветства одобрението на Плана ни за възстановяване и устойчивост

Става дума за 6,3 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства

Лорер отговори и на въпрос от ДПС дали има промяна в тавана на заемите от Българската банка за развитие - промяна няма и таванът е все още 5 милиона лв.

Във връзка с намерението чуждестранни компании да развиват бизнеса си у нас, Лорер уточни, че първите два месеца на годината показали, че преките чуждестранни инвестиции в страната се удвояват и се развиват по-добре от очакваното. България се справя добре с изключително тежката ситуация, доволен е министърът.

Само за последните 2 седмици има няколко положителни новини, които показват, че у нас се случват обнадеждаващи неща, открои Лорер. В Пловдив е направена инвестиция от 85 млн. лева в ново предприятие за сложна медицинска апаратура и 100 нови работни места.

АИКБ предлага мерки за бързо стартиране на програмите в подкрепа на бизнеса

АИКБ предлага мерки за бързо стартиране на програмите в подкрепа на бизнеса

Страната ни може да получи две плащания по Плана за една година

Следващата важна инвестиция е в Плевен, за 700 работни места.

Друга значима инвестиция е от японска компания, която има за цел да отвори мощност в България - Център за развойна дейност, чрез която инженерите ни да създават нови софтуери и хардуери. България започна да се развива като притегателна сила не само на индустрия, която разчита на евтина работна рака, а значително да се подобрят условията в човешкия капитал, каза още Лорер.