Междуведомствена комисия ще анализира информацията за задълженията към фирмите, с които държавата има договори за дейности, финансирани с публични средства. Това съобщиха от министерство на финансите.

Комисията е създадена със заповед на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Председател е заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

Комисията е изискала информацията за поетите задължения на министерствата и ведомствата по сключени договори, свързани с капиталови разходи и договори за поддръжка на публична транспортна инфраструктура.

Ще се изготви списък на изискуемите задължения по договорите, неразплатени до края на бюджетната 2009 г. и списък за договорени и предстоящи плащания за 2010 година.

Целта е да се установят задълженията на държавата по поети ангажименти и на база на изготвените анализи да се предложат за обсъждане оптимални за бюджета и изпълнителите решения за начина и сроковете за разплащане.
Така държавата ще може да се разплати със своите контрагенти в първите месеци на 2010 година, поясняват от МФ.

В състава на комисията влизат още заместник-министърът на финансите Ана Михайлова, началник-кабинетът на министъра на финансите Румен Порожанов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов.

Участват и председателят на Управителния съвет на АПИ Божидар Йотов, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев, директори на дирекции и експерти от Министерството на финансите.