Общият доход на едно домакинство през май тази година е нараснал с 15.73 % спрямо същия период на 2006 г. до нивото от 587.21 лв., показват изнесените днес данни от Националния статистически институт, информира Money.bg.

Средно на лице сумата е 231.95 лв. за май или с близо 0.43 лв. по-малко в сравнение с предходния месец.
През май миналата година пък средния доход на лице е бил 202.61 лв.

Най-голям процент от доходите на домакинствата за месеца идват от работни заплати (54.4 %) и пенсии (23.8%), като съотношенията бележат ръст спрямо предния месец.

През май едно домакинство е изразходвало средно около 562.55 лв., което е с близо 15% повече спрямо май миналата година.
Изнесените данни показват тенденцията тепма на ръст в разходите да надвишава увеличението на доходите на домакинствата в едногодишен план.

Най-много разходи са отделяли домакинствата през май тази година за храна (35.5%), като този процент се е намалил спрямо април.
За жилища, вода и електроенергия всяко домакинство е отделяло средно по 63.67 лв. през месеца.
Впечатление прави, че разходите за ток и вода бележат понижение в своя абсолютен размер спрямо същия период за миналата година, но са се покачили средно с 5.58 лв. за едно домакинство.

Значителен процент от своите разходи домакинствата отделят за транспорт - 7.3 %.

Най-потребявани през месец май са били яйцата ( 11 бр.), хляба и тестените изделия (9.2 кг.), следвани от зеленчуците (5.4 кг. средно на домакинство) и месо (2.4 кг.).

През май всеки българин е вложил в банка средно по 7 лв. , а е взел заем от 9 лв.