Разсекретяват доклада на одиторската фирма „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ.

Това стана възможно с приетите от депутатите на второ четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от ДПС депутатите Делян Пеевски, Петър Чобанов и Йордан Цонев.

Временните синдици трябва да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност. В момента той се намира в секретната секция на Парламента.

Измененията бяха продиктувани от обществения интерес за осветляване на всички факти и обстоятелства, отнасящи се до фалита на КТБ.

Менда Стоянова избърза с "публикуването" на доклада за КТБ

Менда Стоянова избърза с "публикуването" на доклада за КТБ

Мисля, че той е качен вече на сайта на Фонда за гарантиране

Ако един договор за международно разследване е подписан от временния синдик, той няма да стане публичен като предмет, срокове и т.н, но ако е подписан от постоянния синдик би станал публичен“, поясни по време на дебатите депутатът от РБ Мартин Димитров.Той отправи призив към колегите си да уеднаквят текстовете за задълженията на временния и постоянния синдик.

Депутатът от ГЕРБ и председател на Правната комисия - Данаил Кирилов, изтъкна, че НС трябва да се въздържа от извънредно законодателство, но заради казуса с КТБ, промяната е приемлива.

Другите текстове в закона за банковата несъстоятелност се отнасят до осигуряването на възможно най-кратък срок за справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на банката. Предвижда се обявяване на всички списъци, съставени от синдика.

Спор в залата породи предложението на депутата Мартин Димитров договорът с одиторската компания също да бъде публичен. Народните представители обаче не дадоха зелена светлина.

Според реформатора няма как да не се знае какви са сроковете на договора, има ли клаузи за конфиденциалност. „Нека и част от договора да бъде публичен“, призова той колегите си.

Депутатите одобриха на второ четене и предложените поправки от депутати от ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и БДЦ, които са свързани с модернизиране на правната уредба на банковата несъстоятелност.

Според социалиста Филип Попов, промените имали характер на извънредно законодателство, но и случаят с КТБ бил извънреден. Той подчерта, че аферата „КТБ“ е прецедент за България, тъй като са изчезнали милиарди.