Нередностите при предприсъединителните фондове в България и Румъния са се увеличили със 152% между 2007 и 2008 г.

Това става ясно от резолюция на Европейския парламент. В нея депутатите приеха препоръки за подобрения в областта на измамите с ДДС, в работните методи на OLAF и в докладите на държавите членки към Комисията.

България също е спомената в доклада. Според него предприсъединителните фондове са изключение от общата положителна тенденция, като нередностите са нараснали между 2007 и 2008 г.

Въпреки че резолюцията "признава и подкрепя" стъпките, предприети от двете страни в отговор на препоръките на Комисията за подобряване на финансовия надзор, депутатите призовават двете страни да укрепят административния си капацитет за управление на средствата от ЕС.

Те съветват още да се премахнат "съществуващите или потенциални мрежи" на конфликти на интереси в управлението на средствата, както и да подобрят контрола и прозрачността на процедурите в областта на възлагането на обществени поръчки. Друга препоръка на съвета е и бързото приемане на необходимите "предпазни, корективни и/или дисциплинарни мерки".

Като цяло в документа се посочва, че нередностите при изразходването на бюджета на ЕС са спаднали от 1 024 милиарда евро през 2007 г. до 783.2 милиона през 2008 г.

Въпреки това съветът за повече усилия за по-добър контрол над европейските фондове се отнася към всички страни-членки.

Относно собствените бюджетни ресурси на ЕС, депутатите подкрепят предложението на Комисията за преработване на Регламента за борба с измамите с ДДС.

Те подчертават, че е важно държавите членки да носят по-голяма отговорност в тази област, като Комисията трябва да разглежда достоверността на предоставената от тях информация и да гарантира събирането на цялата сума на дължимото ДДС.

Относно селскостопанските разходи, депутатите са критични спрямо нередностите, които са установени в Австрия, Словакия Унгария и Швеция.

В резолюцията се отбелязва, че външната помощ все повече е засегната от нередности и измами, отчасти проблема с двойното финансиране на проекти.

Тъй като вноските на ЕС в бюджета на ООН за последните пет години надвишават 1 милиард евро годишно, депутатите потвърждават "необходимостта от засилване на мандата на ОЛАФ в международен контекст".

Необходимостта от повишаване на прозрачността и вземането на мерки за борба срещу измамите, корупцията и финансовите престъпления също са изтъкнати в резолюцията на ЕП.

Депутатите отбелязват, че секторът на обществените поръчки е най-изложен на опасност от лошо управление, измами и корупция.

Затова те призовават Комисията да предприеме всички необходими мерки, за да се ускори създаването на Европейската прокуратура, както това е предвидено в Лисабонския договор, която да води борба с престъпленията, засягащи финансовите интереси на ЕС.