България има възможност за 7 години да получи почти 7 милиарда евро от структурните фондове на Европейския съюз, припомня БНТ. Усвояването на парите разясняваше в последните месеци кампанията на финансовото министерство "Бъдете активни" на бизнеса, неправителствените организации и общините.

Резултатите от нея показват, че хората, които могат да кандидатстват за европейските средства вече са по-информирани какво трябва да направят, но въпреки това трябва да се продължи с обучението им.

През март когато започва кампанията "Бъдете активни" едва 29 % от хората в бизнес средите смятат, че от европейските пари ще има ефект. През юни на това мнение вече са половината от тях.

За да кандидатства обаче за европейските пари, бизнесът трябва да има реални счетоводни баланси и платени данъци. За частните фирми най-атрактивни се оказват 2 от седемте оперативни програми - Конкурентноспособност и Човешки ресурси.

Саша Безуханова, съпредседател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/: Човешкият фактор, човешкият ресурс е капитала, с който ние разполагаме. Затова и бизнесът вижда възможности за своя успех, за своето налагане именно в целенасочено развитие на човешкия капитал.

Пламен Орешарски, министър на финансите: Нашата задача е да направим, това което се изисква от нас сега и да не мислим чак толкова в много далечна перспектива, т.е. ние се опитахме да стартираме успешно процесът .

Сега основна задача пред бизнеса, общините и неправителствените организации е да се научат да пишат проекти. Предстои всички получатели на европейски средства по 7-те оперативни програми да бъдат включени в публичен регистър.