С допълнителни 81 000 лв. ще бъдат финансирани шестте астрономически обсерватории и планетариуми – обслужващи звена в системата на народната просвета. Това става възможно с решение на правителството, съобщават от „Дондуков 1”.

Кабинетът е одобрил промяна в решението си от миналата година, с което са приети стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през настоящата година.

С друго свое решение правителството е издало държавна гаранция по Закона за кредитиране на студенти и докторанти в размер до 50 млн. лева. С парите ще се гарантират новите отпуснати кредити по закона през годината. Те са предвидени в държавния бюджет.

От „Дондуков 1” припомнят, че програмата за студентско кредитиране е започнала през 2010 година. Основната й цел е да бъдат създадени условия за свободно развитие на висшето образование, както и за достъп до висше образование чрез споделяне на финансовите отговорности между потребителите и държавата.

С днешното решение на кабинета се дава възможност просветният министър да подпише споразумения за издаване на държавна гаранция с четирите банки, сключили типов договор с МОН за кредитиране на студенти и докторанти – „Банка ДСК”, „Райфайзенбанк (България)”, „Алианц Банк България” и „Юробанк България”.