Износът на България за Европейския съюз (ЕС) се увеличава с 9,0% за периода януари – октомври 2015 година спрямо същия период на предходната година. С увеличението се достига размер от 24,4 млрд. лева.

Вносът от ЕС също нараства с 5,7% до 27,3 млрд. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според данните на НСИ основни търговски партньори на България през първите десет месеца на изминалата година са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Те формират 69,2% от българския износ за държавите – членки на ЕС.
В същото време най-голям внос на стоки е регистриран от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

Външнотърговското салдо на България с Европейския съюз за периода януари - октомври остава отрицателно, но се свива до 2,8927 млрд. лева спрямо отрицателно търговско салдо за 3,4384 млрд. лева през същия период на предходната година.

Само в рамките на октомври 2015-а година българският износ за ЕС нараства със 7,5% на годишна база до 2,697 млрд. лева, докато вносът от ЕС се увеличава с 4,5% и е в размер на 3,082 млрд. лева.

НСИ отчита слабо увеличение на износа на България за трети страни при намаляващ внос през първите единадесет месеца на миналата година.

През периода януари - ноември 2015-а година износът на България за трети страни се увеличава с едва 0,4% спрямо същия период на 2014-а и е в размер на 15,0 млрд. лева, като само в рамките на ноември българският износ намалява с 4,3% и е в размер на 1,347 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България през първите единадесет месеца на изминалата година са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, бившата югославска република Македония, САЩ и Сингапур, които формират 54,1% от износа за трети страни.

Вносът на България от трети страни за периода януари-ноември намалява с 5,8% спрямо същия период на миналата година и е на стойност от 17,0 млрд. лева, като само в рамките на ноември вносът се свива с 1,6% на годишна база до 1,529 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.