39 116 600 лв. са предвидените средства за развитие на клъстерите у нас по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Проектни предложения ще бъдат приемани до края на януари, а възможностите за финансиране бяха представени по време на среща в Българска търговско-промишлена палата от Калин Маринов, заместник-главен директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" на Управляващия орган на ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

Срещата се организира от Съвета по иновации и технологично развитие на Българската търговско-промишлена палата.

Програмата предвижда за клъстери в начален етап на развитие финансиране в размер на 7 823 320 лева. Развиващите се клъстери са с най-голямо перо в общия програмен период от 23 469 960 лв., а развитите клъстери ще получат 7 823 320 лева.

Кирил Маринов обясни, че целта е била да насочат ресурса към съществуващи клъстери в по-напреднал етап на развитие, следвайки подхода в други страни, в които клъстерите в икономиката й са водещи, като например Норвегия. Тя участвала в тези програми за подпомагане на научноизследователския процес.

Подходът, на който залагат от управляващия орган, е да се започне с по-ограничени средства за финансиране и постепенно, ако клъстерът се окаже успешен, подкрепата да се увеличава. Маринов поясни, че липсата на точна нормативна уредба за понятието клъстери в страната създавало трудности на управляващия орган. Така клъстерите в момента били три основни вида - регистрирани по търговския закон, като юридически лица с нестопанска цел или такива, регистрирани по режима на сдруженията.

Той посочи, че това е шестата процедура, която обявяват в програмния период от 2014 - 2020 година. Маринов информира, че по оперативната програма вече били обявени процедурите за енергийна ефективност за малки и средни предприятия, а от миналата седмица и тази за големите предприятия, към която се очаквал голям интерес. Предвидени били информационни срещи в областните градове.

По думите на Кирил Маринов в момента тече договарянето по още една процедура - тази за внедряване на иновации, където вече имало сключени над 100 договори. Той посочи, че около 1 млрд. от бюджета на оперативната програма е договорен.

Целта на приоритетна ос 2 е предоставяне на подкрепа за коопериране и създаване на клъстери в България, развитие на капацитета и интернационализацията на вече създадените такива като фактор за повишаване на конкурентоспособността и бизнес развитие.

Главният секретар на Българска търговско-промишлена палата Васил Тодоров посочи, че основната цел на създаването на клъстерите е постигането на добавена стойност в икономиката. По думите му не би било конструктивно, ако свързваме клъстерите единствено заради проектите, обявявани по оперативните програми. Той визира създадени изкуствени образувания, които съществували малко преди пускането на проектните схеми. По думите му клъстерът е едно понятие, което тепърва навлиза в нашата икономика. Възприето е и е включено в оперативните програми, но е непознато за голяма част от българския бизнес.

Целта на срещата днес е да се разпространи информация за това какво представляват клъстерите, как функционират, каква е разликата с браншова организация като легитимни и представителни сдружения на бизнеса.